eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kegyes volt az időjárás a fesztiválozókhoz

A Duisburg és Dortmund közötti, mintegy 60 kilométeres autópályát csak ma reggel tudták ismét átadni a forgalomnak, mert a köztisztasági hivatal a vártnál lassabban tudta eltakarítani a vasárnap rendezett óriási népünnepély maradványait. A tartományi tévéállomás korábbi elnökének szervezésében megrendezett Stilleben fesztivál kapcsolódott ahhoz a programsorozathoz, amelyet Essen Európa kulturális fővárosaként rendez.

Még az időjárás is a rendezők segítségére sietett, mert az előző napok trópusi hőségét lenge szellő váltotta fel, így az autópálya aszfaltján elhelyezett végtelen hosszú asztalok mellett helyet foglaló sörivókat nem kínozta a meleg.

A rendezvény elnevezését (Stilleben - csendélet) a festészetből kölcsönözték, mert az Essen Európai Kulturális Főváros programjába illesztett vasárnapi népünnepély gyakorlatilag csendéletet varázsolt az egyébként forgalmi torlódásokkal küzdő A -40-es hatsávos autópályára.

Miután vasárnap reggel lezárták a szakaszt a gépkocsiforgalom elől, közel két millióan jöttek gyalog, kerékpáron vagy éppenséggel görkorcsolyán a páratlan népünnepélyre.

Az úttesten kereken 20 ezer asztalt toltak össze, amely mellett több 10 ezren foglaltak helyet. A legtöbben a magukkal hozott ételt fogyasztották, és csak a sört rendelték a szünet nélkül sürgő-forgó kiszolgálóktól.

Az ünnepségen megjelentek a Ruhr-vidék színházi társulatainak és tánccsoportjainak a képviselői, valamint a különböző szakmákhoz és baráti körökhöz tartozók, köztük méhészek, sakk-klubok tagjai vagy futballszurkolók.

A mulatság a hajnali órákig tartott, sőt egyesek csak a köztisztasági hivatal alkalmazottainak felszólítása után voltak hajlandók elhagyni a népünnepély színhelyét, amelyet a tervezettnél később, csak a reggeli órákban tudtak ismét átadni az autósforgalom számára.

A rendezvényt szervező Fritz Pleitgen, a tartományi állami tévécsatorna korábbi elnöke ma reggeli nyilatkozatában főleg azt domborította ki, hogy a több millió ember részvételével tartott mulatságon nem történt említésre méltó rendzavarás, vagy összetűzés, így a rendőrségnek lényegében nem maradt más dolga, mint az érkező, majd hazainduló tömegek irányítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×