eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

A sok öngyilkosság miatt emelik a dolgozók fizetését

Harminc százalékkal megemelik az iPhone-t és más informatikai terméket előállító kínai dolgozók fizetését. A dél-kínai üzem az után került a figyelem középpontjába, hogy tíz dolgozója követett el öngyilkosságot. Hírek szerint a múlt héten egy újabb huszonéves alkalmazott halt meg. Steve Jobs, az Apple főnöke tagadta, hogy az alvállalkozó üzemében kizsákmányolnák a dolgozókat.

A családtagok és egy amerikai székhelyű, kínai jogvédő szervezet szerint a múlt héten váratlanul meghalt otthonában az iPhone-t és más cégek laptopjait gyártó Foxconn egyik 27 éves mérnöke, Li Jan. A család szerint a fiatalember egy hónapja folyamatosan éjszakai műszakban dolgozott, néha megállás nélkül 24 órán át. Az öngyilkossági botrányban érintett Foxconn-üzem tulajdonosa, a tajvani Hon Hai Precision Industry közleményében azt állította, hogy az eset nem a munkavégzéssel függ össze.

Korábban azonban 10, Kína vidéki területeiről bevándorolt fiatal munkás vetett véget életének a gyárban. Ennek nyomán az Apple és a Dell is vizsgálatot kezdett. Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója "felkavarónak" nevezte a tragédiákat, de állítja: a gyár nem olyan hely, ahol kizsákmányolják a munkásokat.

A kínai gyárban történtek némileg árnyékot vetettek az Apple új táblagépe, az iPad sikerére - bár bojkottot senki sem hirdetett és máris több millió darab kelt el belőle. Az Apple közben a Microsoft elé lépve a világ legnagyobb technológiai vállalatává vált.

Jobs szavainak némileg ellentmond, hogy a dél-kínai gyárban azonnali, 30 százalékos fizetésemeléssel akarják kompenzálni a dolgozókat. A korábbi elképzelés még arról szólt, hogy csak 20 százalékkal növelnék a béreket. Az eddigi 130 dolláros fizetés így 170 dollárra ugrik majd.

"Reméljük, hogy ezzel sikerül javítani a dolgozók életkörülményeit, és lehetőségük nyílik, hogy több szabadidejük legyen, ami jó az egészségüknek" - mondta egy neve elhallgatását kérő cégvezető.

A Foxconn sencseni gyárában az év folyamán tíz dolgozó ugrott ki a munkásszállás ablakán. Az öngyilkosságok ráirányították a figyelmet az általában alacsony fizetésért és hosszú műszakokban dolgozó kínai gyári munkások helyzetére.

A Foxconnhoz hasonlóan a Honda autógyártó is jelentős fizetésemelésre kényszerült dél-kínai gyárában, ahol csak azzal tudta leállítani a sztrájkot, hogy 24 százalékkal magasabb béreket ajánlott a dolgozóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×