eur:
393.31
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Atomfegyvereivel fenyegetőzik Észak-Korea

Észak-Korea háborúval fenyegetőzik, és hazudozással vádolja Dél-Koreát azt követően, hogy egy nemzetközi vizsgálat szerint egy északi torpedó szakította ketté márciusban a déliek Cshonan nevű hadihajóját. A robbanás nyomán 46 tengerész vesztették életüket. Az ügy központi témává válhat Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken induló ázsiai útján.

A nemzetközi vizsgálat szerint a tengerből kiemelt hajódarabok és más roncsok egyértelműen arra utalnak, hogy egy észak-koreai tengeralattjáró süllyesztette el a déliek korvettjét. A nyomozók a tengerfenéken talált torpedódarabokat is megemlítették jelentésükben, és azt mondták: az egyiken találtak egy az északiakra jellemző sorozatszámot. Phenjan ilyen torpedót próbált eladni potenciális külföldi ügyfeleknek - tették hozzá. A jelentés része volt egy számítógépes szimuláció - eszerint egy negyedtonnás, hangkövető torpedó szakította ketté a hajót.

A Cshonan miatt - amelyen 46 tengerész halt meg - korábban már ötnapos gyászt tartottak Dél-Koreában. A világot ismét bejárták azok a képek, amelyeken azt látni, hogy egy óriásdaru a víz fölé emeli a félbetört hajó hatalmas, első darabját. A dél-koreai vezetés a hivatalos jelentés kiadása előtt kínosan kerülte, hogy megvádolja északi szomszédját, Ri Mjong Bak elnök azonban most "kemény választ" helyezett kilátásba.

A katasztrófa után közel 60 tengerészt kimentettek. A kiadott vizsgálati anyag nyomán Nagy-Britannia, Ausztrália, Japán, és Franciaország is kemény szavakkal bírálta Phenjant. Párizsban például azt mondták: Észak-Korea "az erőszak gyilkos ösvényén" halad.

Kritikus volt Washington is, bár amerikai illetékesek kerülték annak emlegetését, hogy Phenjan megsértette volna a koreai háborút lezáró, 1953-as tűzszüneti egyezményt és háborús cselekményt hajtott volna végre.

Az amerikai külügyminisztérium szerint ugyanakkor "következményei" lesznek az ügynek, és az ázsiai útra indult Hillary Clinton külügyminiszter is kénytelen lesz állást foglalni. Bár Dél-Korea és a félszigeten jelen lévő amerikai haderő erősebb az északiak hadseregénél, a déliek inkább új ENSZ-szankciókkal vágnának vissza. A feszültség már így is éreztette hatását a dél-koreai pénz és részvények árfolyamán.

Phenjan szerint a nemzetközi jelentés hazugságra épül, és atomfegyverei birtokában "totális háborúval" fenyegetőzik, ha bármilyen további büntetőintézkedést hoznak ellene. "Bármilyen határincidensre kegyelmet nem ismerő hatalmas fizikai csapással válaszolunk" - közölték az északi hatóságok.

A szankciók azonban elbukhatnak Kínán, amelynek vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Peking az összes felet önmérsékletre intette, és nem volt hajlandó elítélni Észak-Koreát. A Cshonan elsüllyesztése a legsúlyosabb incidens volt egy koreai utasszállító 1987-es lelövése óta. Akkor 115 ember vesztette életét.

Egyelőre nem tudni, hogyan hat majd ki a politikai feszültség a hamarosan induló dél-afrikai labdarúgó vébére, amelyen mindkét ország válogatottja részt vesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×