eur:
397.24
usd:
355.75
bux:
74714.34
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A buszvezetők, a tűzoltók és az orvosok is rettegnek a párizsi külvárosokban

Senki földjévé válhatnak a forrónak nevezett külvárosi negyedek Franciaországban, a helyi járatú buszsofőrök mellett immár a postások, a tűzoltók, az orvosok és az ápolónők is félnek ezeken a területeken dolgozni. Az ok: az állandó, sokszor puszta szórakozásból elkövetett erőszak.

Párizs egyik elővárosában, a 35 ezres lélekszámú Tremblay-en-France-ban például a helyi buszokat üzemeltető vállalat sofőrjei március vége óta mintegy tucatszor léptek spontán sztrájkba, az egyik lakónegyed randalírozói ugyanis immár szisztematikusan kővel dobálják az arra haladó járműveket, több alkalommal pedig fel is gyújtották azokat. A buszok immár erős rendőri kísérettel közlekednek, de a támadásoknak még így sem lehetett véget vetni.

Egy másik, ugyancsak "érzékenynek" számító település, a Párizstól mintegy húsz kilométerre fekvő Aulnay-sous-Bois közlekedési vállalata egyebek mellett női sofőrök bevetésével próbálta a szintén robbanásveszélyes helyzetet kezelni, ám az egyik hölgyet néhány napja kamaszlányokból álló banda rugdosta össze. Utóbb kiderült, a fiatalokat az dühítette fel, hogy a sofőr nem teljesítette kérésüket, ami abból állt, hogy térjen le a busz számára kijelölt útvonalról, és vigye haza őket.

A bandákba verődött fiatalok a buszosok mellett tűzoltókat, orvosokat, postásokat és ápolónőket is rendre megtámadnak. Az egyik forró negyedben rendszeres beteglátogatásra járó ápolónőt például nemrég egy kamaszokból álló társaság az egyik tömbház lépcsőházában fényes nappal megkötözött, összerugdosott, majd ellopták a gépkocsiját. A Le Parisien című napilapnak nyilatkozó áldozat azt mondta, mindent meg fog tenni, hogy a lehető leghamarabb elköltözzön a vidékről.

Az erőszak egyik közvetlen következménye az, hogy az orvosok egyre kevésbé hajlandóak kimenni a betegekhez, a mentős feladatokat is ellátó tűzoltók pedig immár rendszeresen rendőri biztosítást kérnek, amikor egy ilyen területre kell kivonulniuk. A belügyminiszter ugyan rendre példás büntetéssel fenyegeti az elkövetőket, ám a támadások intenzitása egyelőre nem hogy csökkenni, hanem egyenesen fokozódni látszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×