eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Pakisztánban képezhették ki a Times Square-i merénylőt

Az amerikai hatóságok szerint egyedül dolgozott az a férfi, aki a New York-i Times Square-en autóba rejtett pokolgépet hagyott, viszont egyre valószínűbb, hogy valakik felkészíthették. Közben új térfigyelő kamerás felvételek is előkerültek Faisal Sazadról, amint egy baseball sapkát viselve elsétál a füstölő terepjárótól.

Egyre több részlet derül ki a Times Square-i merénylőről - így egy olyan felvétel is előkerült, amelyen tűzijátékokat vásárol egy pennsylvaniai üzletben. Szakértők elmondták, hogy a főleg papírból és hullámpapírból álló M88 tűzijáték még csomóba kötve sem tud nagy kárt okozni. "Ezzel még egy dinnyét sem tudott felrobbantani" - mondta az üzlet tulajdonosa.

Faisal Sazad közvetlenül azután próbálkozott a robbantással, hogy több hónap után visszatért Pakisztánból az Egyesült Államokba. A 30 éves férfi három nappal a tervezett merénylet előtt egy főpróbát is tartott - mondták el a nyomozók, akikkel Sazad eddig együttműködött.

A hatóságok szerint a merényletet márciusban kezdte el tervezni a férfi, míg hírügynökségek azt írták nem tudni, mennyiben igaz az az állítása, hogy Pakisztánban kiképzést kapott. A New York Times szerint ugyanakkor egyre több a bizonyíték arra, hogy a pakisztáni táliboknak igenis közük lehetett az akcióhoz.

A lap szerint a csoport "ihlette meg és képezte ki" Sazadot, aki a pakisztáni légierő egy nyugállományba vonult, magas rangú tisztjének a fia. A nyomozók most próbálják kideríteni, ki adott neki pénzt neki a terepjáróra, és a dubaji repülőjegyre.

Biztonsági szakértők szerint egyre nehezebb megkülönböztetni a Pakisztán törzsi területein működő radikális csoportokat. Azt is elismerik, hogy a CIA robotrepülőgépes bombázásai miatt a pakisztáni tálibokban megnőtt a bosszúvágy, az időnként polgári áldozatokat követelő akciók miatt pedig a civil lakosság körében is megerősödtek az Amerika-ellenes érzelmek.

A New Yorki merényletkísérlet azért is figyelemre méltó, mert Sazad ismerősei elmondták a médiának, hogy mindig is liberális gondolkodású fiatalembernek ismerték, aki nem érzett gyűlöletet Amerika iránt. Középosztálybeli családban nőtt fel, magániskolába járt, majd a helyi elit gyerekeihez hasonlóan egy pesavari egyetemen tanult. Az Egyesült Államokban, ahol tavaly állampolgárságot kapott, pénzügyi elemzőként dolgozott. Tavaly ugyanakkor elveszítette az otthonát, amikor bankja visszavette a házát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×