eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem lesz szén-dioxid-adó Franciaországban

Nem lesz szén-dioxid-adó Franciaországban, elvitte ugyanis a kormánypárt által a regionális választásokon vasárnap elszenvedett nagyarányú vereség. François Fillon miniszterelnök azt mondta hétfőn a parlamenti többséget alkotó képviselőknek, hogy a tavaly szeptemberben kidolgozott intézkedést, amellyel a francia kormány 2010-től a globális felmelegedésért leginkább felelősnek tartott energiahordozókat, a fűtőolajat, a gázt, a járművek üzemanyagait és a szenet adóztatta volna meg, csak akkor vezetik be, ha azt európai szinten elfogadják. Ami azonban az Európai Unióban egyáltalán nincs napirenden, és ami azt jelenti, hogy a szén-dioxid-adónak egyelőre befellegzett.

Az új adónem bevezetését Nicolas Sarkozy személyesen jelentette be még tavaly szeptemberben, hangsúlyozva, hogy ily módon akarják rávenni a francia társadalmat a környezetkímélőbb energiaforrások használatára.

Az államfő által egészen mostanig erőteljesen támogatott törvény indulásként 17 eurót, mai árfolyamon mintegy négyezer ötszáz forintot számolt fel a háztartások, ipari létesítmények, illetve a járművek által kibocsátott szén-dioxid tonnájáért, és ez az összeg 2030-ra elérte volna a tonnánkénti 100 eurót, azaz a több mint huszonhatezer forintot.

A zöldekkel szimpatizáló szavazók elcsábítását célzó intézkedés kollektív felháborodást eredményezett a francia társadalomban, a vállalkozók egyenesen azzal vádolták a kormányt, hogy el akarja lehetetleníteni tevékenységüket, szerintük ugyanis az újabb teher tovább növeli versenyhátrányukat a más országokban működő, kevesebbet adózó cégekkel szemben.

A minden oldalról érkező nyomás hatására a kormány egy sor felmentést adott az ipar és a mezőgazdaság legkülönbözőbb szereplőinek, aminek az lett az eredménye, hogy az Alkotmánytanács decemberben megsemmisítette a szén-dioxid-adóról szóló törvényt, mondván, a mentesítések következtében az elsősorban egyenlőtlenségeket eredményez a társadalom tagjai között.

Néhány hónappal a regionális választások előtt a kormány akkor még kategorikusan kiállt a törvénye mellett, és jelezte, hogy újabb, az Alkotmánytanács által is elfogadható jogszabályt fog alkotni. Március 21-e óta azonban új szelek fújnak Párizsban, az államfő és kormánya szemmel láthatóan a hagyományos szavazótáborának a visszaszerzésére koncentrál.

A szén-dioxid-adó elhalasztásával máris megbékítette a gyáriparosokat, a fuvarozókat és a mezőgazdászokat, akik megkönnyebbülve, "bölcs döntésként" üdvözölték az új fejleményt. A környezetvédőket természetesen a rosszullét kerülgeti a szerintük "visszalépést" jelentő döntés miatt, amivel egyébként a környezetvédelmi államtitkár sem ért egyet, de őt a kormánypárti képviselők hamar helyre tették, mondván: a kormány tagjaként kötelessége beállni a miniszterelnök mögé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×