eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Francia-német csörte

A francia kormány pénzügyminisztere azt vetette Németország szemére, hogy más uniós tagállamok kárára jut előnyökhöz a nemzetközi piacon. Chiristine Lagarde úgy vélte, hogy a bérek alacsonyan tartásával a német ipar előnyös áron kínálja az exportra szánt termékeit, és ezzel hátrányos helyzetbe hozza versenytársait. A francia miniszter állítását a kancellár visszautasította.

A német kivitel a múlt évben csaknem 20 százalékkal csökkent, az Európai Unión belül mégis több tagállam úgy véli, hogy Berlin uniós partnereinek kárára jut előnyökhöz a nemzetközi piacokon. Ezt leghatározottabban a francia pénzügyminiszter fogalmazta meg.

Christine Lagarde a Financial Times című gazdasági lapnak adott interjúban a hazai kereslet ösztönzésére szólította fel a német ipar vezetőit, egyben pedig úgy vélte, hogy a viszonylag alacsony munkabér miatt a német terméket külföldön előnyös áron kínálják.

A francia pénzügyminiszter szerint a kereskedelmi többletet kimutató országoknak hatékonyabban kellene azon országok támogatására sietni, amelyek súlyosbodó államadóssággal küzdenek. Mint Christine Lagarde fogalmazott, Németország az ezredforduló óta jelentősen javította versenyképességét, amit főleg a termelési költségek leszorításával ért el, azonban nem biztos, hogy ez tartós megoldásnak kínálkozik, és valamennyi uniós tagállam számára hasznos módszernek ígérkezik.

Mindezt kiegészíti a Bild Zeitung diplomáciai forrásokat idéző jelentése, amely szerint más, gazdasági nehézségekkel küzdő uniós országok is saját versenyképességük javítása érdekében a német gazdasági reformok visszafogását sürgetik.

A kancellár - szóvivőjén keresztül - visszautasította az állításokat és hangsúlyozta, hogy a német termékek versenyképessége nem a kormány beavatkozásának az eredménye és rámutatott arra, hogy nem mesterséges, felülről elrendelt intézkedésekre van szükség, hanem arra, hogy az Európai Unión belül együttes erőfeszítéssel munkálkodjanak a valamennyi tagállamot érintő gazdasági fellendülésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×