INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Sztrájkkal tiltakoznak a köztisztviselők a végkielégítések csökkentés ellen

Infostart

Kétnapos sztrájkot kezdett hétfőn 270 ezer brit köztisztviselő. Leállt az adóhivatal, számos bíróság, a munkaerő központok és a földhivatal működése. A sztrájk minisztériumokat és múzeumokat is érint.

A köztisztviselők azért elégedetlenek, mert - tekintettel Nagy-Britannia súlyos eladósodására - tömeges elbocsátások várhatók, és az ilyenkor szokásos végkielégítés összegét a pénzügyminiszter - takarékosságra hivatkozva - csökkentette.

A kisfizetésű köztisztviselők azonban, akik évi 30 ezer fontot vagy annál kevesebbet keresek (ez mai árfolyamon majdnem 8,9 millió forint) elbocsátásuk esetén így is megkapják végkielégítésként a 2-3 évi javadalmazásuknak megfelelő összeget. A kormányzat szerint ilyen alacsony jövedelemmel rendelkezik az állomány 80 százaléka.

A köztisztviselőknek öt különféle szakszervezetük van, ezek közül legnagyobb a PCS, amely - a vonatkozó törvénynek megfelelően v postai úton előzetes szavazást tartott, és a tagsága - a többi szakszervezettől eltérően -- ha nem is nagy többséggel, de a kétnapos munkabeszüntetés mellett döntött. Ez fennakadásokat okozhat a repülőtereken és kikötőkben, bírósági pereket kell emiatt elnapolni, autóvezető-vizsgák maradnak el.

A köztisztviselők nem szívesen okoznak bosszúságot az embereknek, de úgy érzik, hogy a kormány szerződésszegésben bűnös. Felmondás esetén az új takarékossági intézkedés következtében az elbocsátottak húszezer fonttal kevesebb végkielégítést kapnak, ami mintegy hatmillió forintnak felel meg. És a kormány könnyebben határoz leépítésekről, ha ezek kevesebb kiadással járnak számára. Az elmúlt néhány év során 100 ezer brit köztisztviselő munkahelye szűnt meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018