eur:
394.82
usd:
371.32
bux:
65706
2024. április 16. kedd Csongor

Elítéltek négy terroristát Németországban

Düsseldorfban a bíróság súlyos ítéletet szabott ki négy fiatalemberre, akik terrorcselekmények elkövetésére szervezkedtek, hogy merényletek révén kényszerítsék ki az Afganisztánba vezényelt amerikai és német katonaság kivonását. A tíz hónapon át tartó pert a nemzetközi média rendkívüli érdeklődése kísérte.

Az ítéletek némileg elmaradtak az államügyész által követelt büntetésektől. A bíró a két hangadóra, a mohamedán vallásra áttért Fritz Gelowiczra és Daniel Schneiderre 12 évi börtönbüntetést szabott ki, míg Adem Yilmaz török állampolgárt 11 évi szabadságvesztéssel sújtotta. A bűnszövetkezetben való aktív együttműködése miatt Attila Selek török származású német állampolgárra az ítélet nyomán 5 évi börtön vár.

A düsseldorfi bíróság bizonyítottnak látta, hogy a négy férfi szélsőséges eszméktől hajtva készen állt gyilkosságok elkövetésére. A nyomozás megállapította, hogy az Iszlám Dzsihád Unió megbízásából autóba rejtett pokolgépek felrobbantásával elsősorban amerikai katonákat akartak megöln9, de nem riadtak vissza a civilek elleni merényletektől sem. Céljuk az volt, hogy terrorcselekmények elkövetésével rábírják a berlini és a washingtoni kormányt az Afganisztánba vezényelt fegyveres alakulatok kivonására.

A per lefolytatását némileg megkönnyítette, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek, és hárman az utolsó szó jogán bejelentették, hogy szakítanak a szélsőséges iszlám eszmékkel. A büntetésbe beszámítják az őrizetben eltöltött időt, ugyanis három vádlottat 2007 őszén egy látványos rendőri akció során a Kölntől keletre fekvő Medebach falucskában vették őrizetbe, ahol egy bérelt nyaralóban jelentős mennyiségű vegyszert halmoztak fel, hogy ezekből a pakisztáni titkos kiképzőtáborban szerzett ismereteik alapján robbanószert gyártsanak. A rajtaütés során Daniel Schneider tűzpárbajba keveredett, egy rendőrt súlyosan megsebesített, ami súlyosbító tényként hatott büntetésére.

A tárgyalásról beszámoló tudósítások kiemelték, hogy a Vörös Hadsereg Akció nevű szélsőbaloldali szervezettel való leszámolás óta ez volt a legnagyobb szabású rendőri akció Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×