INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

Elítéltek négy terroristát Németországban

Infostart

Düsseldorfban a bíróság súlyos ítéletet szabott ki négy fiatalemberre, akik terrorcselekmények elkövetésére szervezkedtek, hogy merényletek révén kényszerítsék ki az Afganisztánba vezényelt amerikai és német katonaság kivonását. A tíz hónapon át tartó pert a nemzetközi média rendkívüli érdeklődése kísérte.

Az ítéletek némileg elmaradtak az államügyész által követelt büntetésektől. A bíró a két hangadóra, a mohamedán vallásra áttért Fritz Gelowiczra és Daniel Schneiderre 12 évi börtönbüntetést szabott ki, míg Adem Yilmaz török állampolgárt 11 évi szabadságvesztéssel sújtotta. A bűnszövetkezetben való aktív együttműködése miatt Attila Selek török származású német állampolgárra az ítélet nyomán 5 évi börtön vár.

A düsseldorfi bíróság bizonyítottnak látta, hogy a négy férfi szélsőséges eszméktől hajtva készen állt gyilkosságok elkövetésére. A nyomozás megállapította, hogy az Iszlám Dzsihád Unió megbízásából autóba rejtett pokolgépek felrobbantásával elsősorban amerikai katonákat akartak megöln9, de nem riadtak vissza a civilek elleni merényletektől sem. Céljuk az volt, hogy terrorcselekmények elkövetésével rábírják a berlini és a washingtoni kormányt az Afganisztánba vezényelt fegyveres alakulatok kivonására.

A per lefolytatását némileg megkönnyítette, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek, és hárman az utolsó szó jogán bejelentették, hogy szakítanak a szélsőséges iszlám eszmékkel. A büntetésbe beszámítják az őrizetben eltöltött időt, ugyanis három vádlottat 2007 őszén egy látványos rendőri akció során a Kölntől keletre fekvő Medebach falucskában vették őrizetbe, ahol egy bérelt nyaralóban jelentős mennyiségű vegyszert halmoztak fel, hogy ezekből a pakisztáni titkos kiképzőtáborban szerzett ismereteik alapján robbanószert gyártsanak. A rajtaütés során Daniel Schneider tűzpárbajba keveredett, egy rendőrt súlyosan megsebesített, ami súlyosbító tényként hatott büntetésére.

A tárgyalásról beszámoló tudósítások kiemelték, hogy a Vörös Hadsereg Akció nevű szélsőbaloldali szervezettel való leszámolás óta ez volt a legnagyobb szabású rendőri akció Németországban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018