eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ártéren épültek a legjobban megrongálódott házak Franciaországban

Ötvenegyre emelkedett a Franciaország nyugati és északi részén vasárnap végigsöpört vihar halálos áldozatainak a száma. A kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a térséget, és az Európai Uniótól a közösségi szolidaritási alap megnyitását kérte a károk helyreállításának finanszírozására.

Nicolas Sarkozy elnök hétfőn a helyszínre látogatott, és három millió eurós, mai árfolyamon mintegy 800 millió forintos gyorssegély kiutalását ígérte a Cyntia névre keresztelt vihar áldozatainak támogatására. A gazdasági tárca ezzel párhuzamosan bejelentette: adókedvezményekkel igyekszik könnyíteni a leginkább érintettek helyzetén, ami bizonyos helyeken az ingatlanadó, valamint az úgynevezett lakhatási adó teljes elengedésével fog járni.

Az atlanti-óceáni partokon fekvő településeken egyébként a hatalmas áradásokat nem az erős esőzések, hanem az évente csak néhány alkalommal jelentkező, rendkívül magas dagály, valamint az azt kísérő, a helyenként az óránkénti 160 kilométeres óránkénti sebességet is elérő szél okozta. A két jelenség együtt egyfajta csendes cunamit eredményezett, melynek következtében a tengervíz pillanatok alatt elöntötte az alacsonyan fekvő parti területeket.

Az eddigi vizsgálatok azt máris megállapították, hogy a legtöbb károsult háza valójában árterületre épült, nem véletlen, hogy immár a politikát és a közvéleményt az foglalkoztatja leginkább, miképpen lehet gátat vetni a tengerhez túlságos közeli, gyakran a legelemibb biztonsági szempontokat is figyelmen kívül hagyó építkezéseknek.

Az érintett települések polgármesterei azzal védekeznek, hogy képtelenek ellenállni az ingatlanfejlesztők nyomásának, a politikai pártok vezetői viszont azt kérik a kormánytól, hogy drasztikusan szigorítsa meg az ilyen helyekre kiadható építkezési engedélyek feltételeit.

A kárfelmérés még javában zajlik, de az már biztosnak tűnik, hogy csak a megrongált parti gátak helyreállításához több százmillió euróra lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×