eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi köze a gleccserek olvadásának az ezer dolláros öltönyhöz?

Nem hajlandó bocsánatot kérni a "gleccserbotrányért" az ENSZ Kormányközi Klímabizottságának vezetője. A testület 2007 jelentésében arra figyelmeztetett, hogy 25 év múlva elolvadhatnak a himalájai gleccserek. Ez azonban hamis állításnak bizonyult, és muníciót adott a klíma-szkeptikusoknak.

A koppenhágai klímakonferenciának kevés kézzelfogható eredménye volt, és több év után támadásba lendültek az éghajlatváltozásban kételkedő szkeptikusok. Ez részben a klímakutatók körüli botrányoknak is köszönhető.

Koppenhága előtt ugyanis feltörték a Kelet-Angliai Egyetem e-mail szervereit, és onnan olyan leveleket töltöttek le, amelyek azt sugallták: a klímatudósok megpróbálják eltussolni az olyan adatokat, amelyek alááshatják az éghajlatváltozás elméletét. Az e-mailekből kiderült, hogy a Föld éghajlatát az utóbbi 1000 évben bemutató úgynevezett "hokiütő" grafikont még a klímatudósok egy része sem fogadja el teljesen.

Az év elején pedig kirobban a "gleccserügy", amelynek lényege, hogy az ENSZ Nobel-békedíjjal is jutalmazott Kormányközi Klímabizottsága hamis adatok alapján állította azt egy tanulmányában, hogy 2035-re a Himalájában nagy valószínűséggel elolvadhatnak a gleccserek. Az IPCC néven ismert bizottság hirtelen védekezésre kényszerült, a klímaszkeptikusok örömtáncot járnak, az éghajlatváltozást elfogadók körében pedig azért nagy a harag, mert az eddig megbecsült testület adatait most egyre többen kérdőjelezhetik meg.

Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke a Guardiannek adott exkluzív interjújában visszautasította, hogy bocsánatot kérjen, mert "személyesen nem volt felelős" a jelentés hamis részéért. Hozzátette azt is: ez "populista lépés lenne. Nem csinálok sok populista dolgot, ezért sem vagyok népszerű mindenhol" - mondta.

Pacsauri elismerte, hogy a hibás állítás súlyosan ártott az IPCC hírnevének, és megerősítette a klímaszkeptikusokat. Azzal védekezett azonban, hogy egyedi hibáról volt szó, ami abszolút nem jellemző a testületre. Még a hamis állítás sem ássa alá azt az alapigazságot, hogy az emberi tevékenység okozza a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését - mondta.

Pacsauri védekezni kényszerült azért is, mert azt írták róla, hogy költekező életmódot folytat és 1000 dolláros öltönyökben jár. Az indiai tudós azt mondta: egy szabó varrja az öltönyeit, 50 dollárért.

Az IPCC által kiadott tanulmányok és adatok azért különösen fontosak, mert sok politikus ezek alapján hoz döntéseket. Az Egyesült Államokban beindult Obama-ellenes kampány része lesz valószínűleg az is, hogy megpróbálják aláásni az elnök már amúgy is igen szerénynek mondható klímajavaslatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×