eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bíróság előtt az "embercsempész" amerikai misszionáriusok

Egy haiti bíró meghallgatta amerikai misszionáriusok egy csoportját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy gyerekeket próbáltak kicsempészni a katasztrófa sújtotta országból. A 33 állítólagos árváért közben jelentkeztek a szüleik.

Az idahói baptista csoportból öt nőt órákon át hallgatott ki egy haiti bíró, és szerdán a férfiak is megjelennek majd előtte. A misszionáriusokat - egyelőre nem hivatalosan - azzal vádolják, hogy 33 kisgyereket akartak egy busszal átvinni a Dominikai Köztársaságba, a hatóságok engedélye nélkül. A gyerekekre az Amerikai SOS gyermekfalvak nevű szervezet munkatársai vigyáznak, vezetőjük pedig elmondta: sok gyerek azt állítja, hogy élnek szülei.

Az állítólagos gyerekrablás körüli botrány árnyékot vetett a nemzetközi mentőakcióra, amelynek részeként egymillió otthontalan embert próbálnak ellátni. A pusztító katasztrófa szétzilálta a haiti jogrendszer is, és a helyi jogászkamara elnöke azt mondta: képtelenek lesznek megtartani a pert. Ezért nem zárják ki, hogy az amerikai igazságszolgáltatásnak adják át a letartóztatott amerikai állampolgárokat.

A Fehér Ház közölte: az ügy egyelőre a haiti hatóságok kezében marad. Jogi szakértők szerint az Egyesült Államok nem siet azzal, hogy saját bíróságai elé állítsa a misszionáriusokat, mert előfordulhat, hogy enyhe vagy felmentő ítélet születik.

A baptisták azt mondták: csak az árvákon akartak segíteni. Az a tény azonban, hogy dokumentumok és engedély nélkül akarták kivinni a gyerekeket az országból, embercsempészetnek minősülhet.

Szemtanúk szerint az amerikaiak megbíztak egy egyházi embert, aki ajtóról-ajtóra járva érdeklődött, hogy a családok oda akarják-e adni a gyerekeiket. Az egyik gyerek azt mondta: a szülei beleegyeztek, mert hatan vannak testvérek, és így eggyel kevesebbet kellett volna eltartani.

Tíz szülő már jelentkezett a gyerekeiért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×