eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Amikor a munkavállalók fele 50 év feletti lesz

Németország lakossága egyre jobban elöregedik. Legalábbis erre utalnak a szövetségi statisztikai hivatal most közzétett jövőre vonatkozó adatai. Ezek alapján Németországban 50 év múlva valószínűleg minden harmadik ember már nyugdíjas lesz, és ez beláthatatlan problémák elé állítja mind a társadalombiztosítást, mind pedig az egészségügyi ellátás rendszerét.

Jelenleg majdnem 50 millió 20 és 65 év közötti lakos tartja el a 30 millió nyugdíjast, de ez az arány az elkövetkező évek során rohamosan változni fog - állapítja meg a szövetségi statisztikai hivatal prognózisa.

Érvként az egyre csökkenő népszaporulatot hozza fel, ugyanis jelenleg egy nőre átlagosan alig másfél születés esik, és a bevándorlók száma sem haladja meg a 100 ezret. A jelenlegi arány megőrzését ugyanis csak akkor lehetne biztosítani, ha a születések aránya drasztikusan emelkedne, erre azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben semmi kilátás sincs.

Manapság a lakosság majdnem 20 százalékát a 20 év alattiak alkotják, de fél évszázad leforgása alatt ez az arány már alig fogja elérni a 15 százalékot, ami viszont meg fog felelni a 80 év felettiek arányának.

Ezzel egy időben a pályafutásuk végéhez közeledő munkavállalók rétege is fokozatosan növekszik majd: már 10 év múlva a nemzetgazdaságban dolgozók csaknem fele 50 évnél idősebb alkalmazott lesz.

Így nem véletlen, hogy a statisztika elkészítői helyeslik a nyugdíjkorhatár felemelését. Még a szociáldemokrata-zöldpárti koalíció élén álló Gerhard Schröder kancellársága idején 65-ről elrendelték a nyugdíjkorhatár 67 évre történő fokozatos felemelését.

Mindez óriási terhet ró a társadalombiztosításra, mert egyre kevesebb aktív polgár kell eltartson egy állandóan növekvő nyugdíjas réteget. Ezzel egy időben az egészségügyi ellátásra mind nagyobb kiadások várnak, mert az életkor kitolódásával egyre több lesz az öregkori betegség, így a lassú megvakuláshoz vezető makula-leépülés vagy az időskori cukorbaj, továbbá a szélütés és a teljes szellemi leépülésbe torkolló Alzheimer-kór.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×