eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mecseteket foglalt le az FBI - papíron

Az amerikai történelem legnagyobb terrorellenes intézkedésének tartják, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda lefoglalt négy mecsetet és egy New York-i felhőkarcolót, amely a gyanú szerint az iráni kormány fedőszerveinek ad otthont. Az akció csak papíron történt meg, és a legtöbb érintett továbbra is használhatja az épületeket.

Egy bírósági beadvány nyomán az amerikai állam gyakorlatilag elkobozta az iráni érdekeltségű Alavi alapítvány félmilliárd dollárt érő eszközeit: bankszámlákat, mecseteket, vallási iskolákat és egy 36 emeletes toronyházat Manhattan szívében.

Mindezzel az iráni kormányra kívánt lesújtani, amely Washington vádjai szerint terrorszervezeteket pénzel és atomfegyvert próbál létrehozni. Az iszlám hívők - Amerikában és külföldön - azonban úgy is láthatják a lépést, hogy az egyfajta bosszú volt a texasi vérengzésért, amelyben az amerikai hadsereg egyik palesztin származású őrnagya agyonlőtt 13 katonát.

Mivel az Egyesült Államok büszke az alkotmányban is garantált vallásszabadságra, nagyon ritka, hogy vallásos intézményeket foglaljon le az állam.

Ami furcsa az ügyben, hogy a mecseteket, az iskolákat és a felhőkarcolót továbbra is használhatják azok, akik eddig is odajártak, amíg lefolytatják a bírósági eljárást. A helyszíneket nem rohanták le kommandósok, helyette az úgynevezett marshall-szolgálat emberei ragasztottak ki feliratokat az épületekre. Több helyen ahhoz sem ragaszkodtak, hogy a dokumentumokat átvegye valaki tőlük, hanem azokat az ajtó előtt hagyták.

Amerikai ügyészek szerint az Alavi alapítvány illegálisan utalta át a bérletből befolyt díjakat az állami kézben lévő iráni Melli Bankba. Az intézményt azzal vádolják, hogy az iráni atom- és rakétaprogramot támogatja, és ezért az Egyesült Államokban, illetve az amerikai cégeknek tilos üzletelniük vele.

Az elegáns New York-i Fifth Avenue-n található irodaháza még az iráni sah uralma alatt építették, és értékét 600 millió dollárra becsülik, a bérlők között jogász és befektetői cégek vannak, és az alapítvány évi 5,5 millió dollárt szed be tőlük.

Az AP megjegyzi, hogy ha leállítják az alapítvány működését, akkor sok amerikai síita iskola és kulturális intézmény esik majd el a forrásoktól, ami haragot válthat ki a hatóságokkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×