eur:
387.15
usd:
356.99
bux:
68397.7
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Pixabay

Történelmi felfedezés lett egy kislány által a homokban talált tárgyból – videó

Új, óriás tengeri hüllőfaj felfedezéséhez vezetett egy kislány által megtalált fosszília.

A most 15 éves Ruby Reynolds 2020 májusában édesapjával sétált a somerseti Blue Anchor strandon, amikor rábukkant egy csontdarabra. A leleten felbuzdulva tovább keresgéltek, és a lány talált egy több mint két méter hosszú állkapocscsont-darabot.

A család bevitte a fosszíliákat egy közeli kutatólaborba, ahol a szakértők megállapították, hogy egy több millió éves tengeri hüllő állkapcsából származnak.

A lelet az ichthyosaurusok egy új, óriás fajának felfedezéséhez vezetett, amit a tudósok Ichthyotitan severnensisnek (a Severn óriás halgyíkja) neveztek el - írta a hirado.hu az Independent cikke alapján.

A csontok további elemzése során kiderült, hogy azok körülbelül 202 millió évesek, ami arra utal, hogy az óriáshüllő, ami akár 25 méter hosszú is lehetett, valószínűleg a triász időszak végén élt.

A tudósok szerint a tömeges kihalást követően az óriás ichthyosaurusok is kihaltak, ami arra utal, hogy a partról előkerült csontok a faj egyik utolsó példányához tartozhattak.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×