eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Forradalmi megoldás született arra, ha a gyereknek "nagyon sokáig fáj"

Magyarországon ma minden tizenkettedik gyermek súlyos, krónikus fájdalmakkal él együtt. A panaszokat ugyanakkor nem mindig szervi probléma okozza, ilyenkor pedig a szülők és a házi gyermekorvosok is tanácstalanok. A Bethesda Gyermekkórház és a Móra Kiadó ezért most egy fájdalomkezelő kisokost készített, amely minden érintettnek nagy segítség lehet.

Has- és fejfájás, valamint ízületi fájdalom – ezek a leggyakoribb panaszok azoknál a gyerekeknél, akiknél a fájdalommal való együttélés szinte mindennapos.

A probléma Magyarországon ma minden tizenkettedik gyereket érint, a Bethesda Gyermekkórház ezért évekkel ezelőtt egy külön fájdalomkezelő centrumot nyitott.

"Alapvetően a krónikus fájdalommal foglalkozunk – főleg fej- és hasfájás –, de más mozgásszervi fájdalmak is nagyon elhúzódók és rögzültek lehetnek gyerekekben, amik az egész életüket megváltoztatják, az egész család életét is. Mi létrehoztunk egy multidiszciplináris teamet, amiben gyermekideggyógyász, gyerek-gasztroenterológus, pszichológus, pszichoterapeuta, pszichiáter, mozgásterapeuta, de még dietetikus és más szakemberek is a segítségükre van, ha ez szükséges" – mondta az InfoRádióban Velkey György főigazgató.

A centrum szolgáltatásai ugyanakkor nem érnek el mindenkihez, a Bethesda ezért most a Móra Kiadóval egy fájdalomkezelési kisokost készített, az önsegítő könyv az érintett családoknak és a házi gyermekorvosoknak is nagy segítség lehet – ezt már Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke mondta az InfoRádióban.

"Gyakran találkozunk a különböző fájdalmakkal, ezeknek nem mindig szervi betegség az oka, és nagyon kevés támpontunk volt az elmúlt évtizedekben abban, hogy hogyan is lehet megoldani a nem szervi hátterű fájdalmakat. Ebben számunkra is, kollégák számára is segítség lesz ez a könyv, illetve a fájdalomambulanciának a különböző tájékoztató anyagai, de egészen biztos vagyok benne, hogy a kamaszgyerekek is ezt szívesen fogják forgatni" – mondta a háziorvos.

A kötet nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, ugyanakkor közérthető és világos összefoglalóját adja a fájdalommal kapcsolatos ismereteknek, emellett megküzdési stratégiákat és konkrét tippeket is ad a családoknak – hangzott el a könyvbemutatón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×