eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pixabay

Hadüzenet az agydaganatnak: egerekben már szét tudják lőni a rákos sejteket

A glioblasztóma-sejtek egy egerekben végzett kísérletben pusztultak el stressz következtében.

A glioblasztóma ráktípus a felnőttek körében leggyakrabban előforduló agydaganat, mely nagyon agresszív is egyben. Az Európai Unióban nagyságrendieg évi 19 ezer embert érint - írja a Euronews.

Kezelése a kétezres évek kezdete óta nem változott sokat: sugárterápia, kemoterápia és műtét előtt állnak azok, akikben ilyen tumor jelenik meg.

A daganat túlélési mediánideje mindössze 15 hónap.

A glioblasztómák az idegrendszer támogatósejtjeiben, a gliákban képződnek - ezek azok, amelyek fizikai tartást adnak a neuronoknak és szigetelik is őket. A glioblasztómák nagyon gyorsan terjednek és műtétileg szinte lehetetlen minden rákos sejtet eltávolítani, ráadásul több olyan "módszerük" is van, amellyel a szervezet sejtjeit átprogramozzák, hogy azok a rákos daganatot segítsék.

"A rákos sejtek nem normálisan működő, hanem alapvetően stresszes sejtek, stressz-válaszmechanizmusokat használnak, hogy előnyökhöz jussanak. Ellenállóbbak, erősebbek és vándorlásra képesek, ezért tudnak további stresszhatásoknak, például kemoterápiának is ellenállni" - mondta Eric Chevet, aki 2015 óta a francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (INSERM) egyik rákkutató laboratóriumának vezetője.

A glioblasztóma-sejtek egy IRE1 nevű fehérjét használnak egy stresszválasz-mechanizmus részeként, amely ellenállóbbá teszi őket a rákellenes gyógyszerekkel szemben. Ezt a fázist "célpont-azonosításnak" nevezik: a kutatók arra keresték a választ, hogy ennek a folyamatnak a befolyásolása gyengítheti-e a rákos sejteket.

A franciaországi INSERM és a svédországi Göteborgi Egyetem közös kutatása három lépésből állt. Először számítógépes modellekkel vizsgáltak át 165 millió molekulát, a fehérjékkel kapcsolatos reakciókat kutatva. Ezek közt bukkantak az ígéretes Z4P molekulára, melyet a második lépésben sejtszinten vizsgáltak: arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a rákos sejtekre.

Megállapították, hogy a Z4P molekula nemcsak kevésbé tette ellenállóvá a rákos sejteket, hanem gátolta a vándorlási képességüket is - ez az egyik olyan tulajdonság, amely a glioblasztómát ilyen agresszív állapottá teszi. Végül egy temozolomid nevű, a glioblasztóma kezelésében általában használt gyógyszerrel kombinálva egereken próbálták ki, mire képes.

A kombinált kezelés gyengítette a rákos sejtek ellenálló képességét, és jelentősen csökkentette a daganatok méretét - a Z4P molekula szerepe pedig egyértelmű volt. Ha csak TMZ-t alkalmaztak, a daganatok egy idő után - 100-150 nap múlva - visszatértek.

A TMZ és a Z4P molekula kombinációjával azonban az összes rákos sejt eltűnt és 200 nap után sem újult ki.

Arra azonban, hogy terápiás megoldásként is találkozhassunk a molekula alkalmazásával, legalább 15 évet kell még várni a kutatók szerint. A molekulát modifikálni kell a még jobb eredmény elérésére és állatokban is tovább kell tesztelni azelőtt, hogy embereken kipróbálhatnák. Ha mindez sikeres, akkor azonban más ráktípusoknál is alkalmazható terápia jöhet lére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×