eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Video wall with small screens digital concept
Nyitókép: Vertigo3d/Getty Images

Komoly veszélynek lehetnek kitéve a magyar tévézők is

Előre telepített kártevőket tartalmazhatnak bizonyos kínai set-top-boxok.

Napjainkban egyre inkább átalakul a tévézés, és a hagyományos tévécsatornák fogyasztásáról áthelyeződik a fókusz a streamingre. Ehhez azonban szükség van valamilyen eszközre is, amihez praktikus lehet egy olyan set-top-box nevű eszköz, ami mindkét fenti igényt egyszerre ki tudja szolgálni.

Bizonyos kínai set-top-boxokon a jelek szerint azonban nem csak az operációs rendszer van előre telepítve, hanem rosszindulatú programok is.

A TechCrunch beszámolója szerint Daniel Milisic biztonsági kutató egy AllWinner T95 típusú set-top-box vizsgálata során találtal úgy találta, hogy a készülékben található chip firmware-e (alapszoftvere) kártevőkkel fertőzött – írja a Hvg.hu.

Ez a kártevő folyamatosan kommunikál távoli parancs- és vezérlő szerverekkel parancsokra várva. Tovább kutatva Milisic arra is felfigyelt, hogy a nevezett eszköz rögtön kommunikálni kezdett egy nagyobb botnet-hálózattal, avagy több ezer hasonló, kártevőket tartalmazó androidos set-top-boxszal, szerte a világon.

Egy ilyen botnet-hálózattal

támadások széles körét lehet elindítani, de adatokat is lehet lopni az eszközről vagy a hálózatról, amire csatlakozik

– de a háttérben megnyithat hirdetéseket is, amelyekkel bevételt generál a működtetőjének – olvasható.

Milisic megállapításait egy másik biztonsági kutató, Bill Budington is megerősítette, aki szintén vásárolt egy ilyen készüléket. Fertőzöttek még más típusok, így az AllWinner T95Max, a RockChip X12 Plus és a RockChip X88 Pro 10 is.

A rossz hír, hogy ezek – az Amazon mellett – magyarországi helyekről is beszerezhetőek tehát itthon is számos ilyen eszköz működhet – jegyzi meg a magyar hírportál.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×