eur:
383.59
usd:
352.58
bux:
69305.52
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Az új mellkasi (SEF) direkt digitális felvételi állomáson vizsgálnak egy beteget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatkórház Megyei-Városi Tüdőgondozó Intézetében Nyíregyházán 2023. március 10-én. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program A TBC nem ismer határokat című projektjében a szabolcsi kórházcsoport tüdőgondozója és a munkácsi regionális gyermekkórház kapott új röntgenberendezéseket, amelyek a tbc betegség megelőzésében és a megfelelő korai kezelésben jelentenek segítséget. Ezzel befejeződött a 940 ezer euró költségvetésű, uniós és hazai finanszírozású nemzetközi program.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Egyszerre visszaszorulóban és támadásban a félelmetes magyar kór – grafikonok

Március 24. a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja. Magyarországon orvostörténeti siker, ahogyan a tbc terjedését sikerült megfékezni. Az 50-es években még mintegy 50 ezren betegedtek meg és 10 ezer ember halálát okozta a fertőzés, a 70-es évektől évente 10 százalékkal csökkent, mára pedig 400 alá szorult a megbetegedések száma.

A korábban morbus hungaricusnak (magyar kór) is nevezett betegség, amely az 50-es években még több tízezer fiatal életét követelte, mára egy ritka betegséggé szelídült. A korábbi évi 50 ezer helyett 2020-ban például mindössze 370 új megbetegedést regisztráltak Magyarországon; a betegek közül tizenhatan haltak meg.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerint

kelet felől azonban újra támad a tbc.

Mint mondta, azokban az országokban, ahol magas a tuberkulózisos megbetegedés gyakorisága, így például Ukrajnában, mindenképpen szükség van a fokozottabb figyelemre.

Bogos Krisztina szót ejtett az úgynevezett multirezisztens tuberkulózisról is (MDR-tbc): a betegség ilyetén formájában a kórokozó tulajdonképpen érzéketlen a hagyományos szerekre, tehát más típusú, hosszabb kezelést igényel.

A tuberkulózis mára egy kezelhető betegség, de ahhoz, hogy ténylegesen gyógyíthatóvá váljon, időben kell felfedezni – hangsúlyozta a főigazgató. Ugyanis, ha későn fedezik fel, a tbc már olyan mértékben roncsolhatja a tüdőt, ami légzési elégtelenséghez vezet.

Hazánkban a BCG-oltás védelmet nyújt a megbetegedéssel szemben, így a mindennapjainkban nem jelent ez veszélyt.

Vannak azonban olyan krónikus betegséggel bírók – alkoholbetegségben szenvedők vagy immunszupprimált betegek –, akiknél fokozottabban kell odafigyelni, mert a tuberkulózis, mint kórok, betegséget okozhat. Különös figyelmet érdemelnek továbbá a hajléktalanok, akik a szociális körülmények okán – alultápláltság, életmód stb. – a betegség kialakulhat – tette hozzá Bogos Krisztina.

A WHO kezdeményezésére minden év március 24. a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet most az ország kórházaiba viszi el vándorkiállításként a Lélegzet metsző tűzben – a tbc gyógyítása Magyarországon című tárlatát, amely a betegség történetét, a diagnosztikát, a terápiát, a megelőzés és a gondozás egyre fejlettebb lehetőségeit mutatja be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milliárdos károkat okozott az  ítéletidő tavaly Németországban

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége(GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben. Ami pedig az idei évet illeti, az első hónapok nem sok jóval kecsegtetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 28. 12:27
×
×
×
×