eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója bemutatja az icsekk fizetéséhez szükséges, mobiltelefonra tölthető applikációt budapesti sajtótájékoztatóján 2014. október 30-án. A csekken szereplő QR-kód segítségével már mobiltelefonon is be lehet fizetni az összeget bankkártyával, amely nem minősül készpénzfelvételnek.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Még SIM-kártya nélkül is vihetik az adatainkat egyes kínai gyártmányú mobiltelefonok

Hatalmas mennyiségű érzékeny felhasználói adatot gyűjthetnek össze az olyan népszerű, Kínában értékesített gyártók készülékei, mint a Xiamoi, a OnePlus és az Oppo Realme - derült ki egy friss kutatásból.

A több különböző egyetem informatikusai által készített tanulmány szerint a gyártók az operációs rendszereiken keresztül rengeteg adatot szerezhetnek meg, amely akár a felhasználók nyomon követéséhez és személyazonosságuk leleplezéséhez is vezethet - írja a gimzodo cikke nyomán a 24.hu.

Emellett az előre telepített appok is rengeteg adatot gyűjtenek össze. A kutatók szerint jelentős veszélye van annak is, hogy ezáltal a kínai Baiduhoz hasonló szolgáltatók is aggasztó mennyiségű, azonosításra alkalmas információra (PII) tehetnek szert.

A kutatók számos, kínai gyártóktól vásárolt készülékkel kísérleteztek, és hálózatelemzést végeztek rajtuk.

Mint kiderült, a megszerzett információk között olyan alapvető felhasználói adatok is voltak, mint a telefonszámok és a tartós eszközazonosítók, emellett azonban a geolokációs adatokat, a készüléken tárolt kontaktokszemélyeket, azok telefonszámát, valamint a telefon- és szöveges metaadatait is begyűjthetik a gyártók.

Az igazán aggasztó része a történetnek az, hogy nem a felhasználók figyelmetlenségét használják ki a gyártók, hanem direkt beleegyezés nélküli adatgyűjtésről lehet szó. Ráadásul a gyűjtés akkor sem szűnik meg, ha a készülék és annak felhasználója elhagyja Kínát. Ráadásul az adatokat SIM-kártya behelyezése nélkül is továbbították a gyártóknak.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×