eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Hol volt New York a dinoszauruszok korában? Mutatjuk!

Interaktív térkép készült a 750 milliós és ennél fiatalabb Földről. Jó játékot!

Az Indexen olvasható egy cikk egy Ian Webster nevű férfiról, aki a Google Earth segítségével olyan Föld-modellt készített, amellyel évmilliókra bontva tekinthető meg a Föld kinézete úgy, hogy minden állapotában látható, miből keletkezett a mai kontinenselrendezés.

Az interaktív térképen azt is meg lehet nézni, az általunk keresni kívánt hely hogy nézett ki a dinoszauruszok korában, vagy akár régebben.

Ian Webster a lemeztektonikai adatokból és C.R. Scotese, a Paleomap projekt paleogeográfiai térképeiből, valamint a Google Earth segítségével dolgozott.

Az interaktív térkép IDE KATTINTVA érhető el.

"Alapból" a 240 millió évvel ezelőtti szuperkontinens, a Pangea korszakába visz vissza, ez a paleozoikum és mezozoikum korszakokban létezett, különlegessége pedig, hogy a lemeztektonikai mozgások révén belőle vált ki minden mai kontinens. Innen lehet tovább navigálni a fenti „What did Earth look like… million years ago?” feliraton át, akár mínusz 750 millió évet is a mai időponthoz képest, a jobb felső sarokban található szűrő segítségével a bolygó bizonyos mérföldköveihez is visszaugorhatunk, olyanokhoz, mint például az első zöld algák, az első kagylók, az első szárazföldi növények, valamint az első állatok és virágok megjelenéséhez.

Ezek mellett persze a dinoszauruszok korát is tanulmányozhatjuk, a legördülő menüből néhány kattintással a triász- a jura- vagy éppen a krétakorban találhatjuk magunkat, de azt is szemügyre vehetjük, hogyan nézett ki a bolygó akkor, amikor kipusztultak a dinoszauruszok.

És ez még nem minden!

Azt is megnézhetjük, egy-egy mai világváros hol helyezkedett volna el korábban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×