eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A NASA által közreadott képen az ember nélküli Orion amerikai űrhajó a Holdtól a Földre visszatérve ejtőernyőivel a Csendes-óceánba esik Mexikó partjai előtt 2022. december 11-én. A NASA új Hold-programjának keretében a tervek szerint legközelebb, 2024-ben űrhajósok  repülhetnek a Holdhoz.
Nyitókép: MTI/AP/NASA

Sikeresen Földet ért az Orion – videó, fotók

November 16-án bocsátották fel a rakétát.

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.

Az űrhajó-egység tervezett Földet érése keleti parti idő szerint 12 óra 40 perc volt, ami az élő közvetítés alapján szinte percre pontosan így történt, az űrhajó-egység három fékező ejtőernyő segítségével ereszkedett le a mexikói partok közelében.

Az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) új Hold-programja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I küldetés. Célja az űrhajó-kapszula tesztelése volt, egy jövőbeli, emberrel tett utazást előkészítése.

A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az Orion a felbocsátás után Hold körüli pályára állt, az égitestet mintegy 130 kilométerre közelítette meg, illetve pályáján, a Holdtól annak távolabbi oldalán, mintegy 63 ezer kilométerre távolodott el, amellyel rekordot ért el, hiszen emberi utazásra tervezett űrhajó ilyen távolságban még nem járt a Földtől.

Világűr, 2022. december 11.
A NASA által közreadott képen az Orion amerikai űrhajó a Földhöz közelít 2022. december 11-én, több mint háromhetes kísérleti útjának vége felé.
MTI/AP/NASA
A NASA által közreadott képen az Orion amerikai űrhajó a Földhöz közelít 2022. december 11-én, több mint háromhetes kísérleti útjának vége felé. MTI/AP/NASA

A tesztrepülés teljes költségvetése 4 milliárd dollár (mintegy 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra emberek szálljanak le a Holdon.

Az Orion űrhajóegység visszatérésének napja egybeesik az Appolo 17 sikeres Holdra érkezésével: 1972. december 11-én lépett utoljára ember a Holdra, Eugen Cernan és Harrison Schmitt asztronauták személyében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×