eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: nem mindegy, milyen a lázunk

Kardics Kinga infektológus szakorvos szerint ha hosszan fennmarad a szervezetnek ez a védekező állapota, kivizsgálás szükséges.

A láz része az immunrendszer összehangolt működésének, testünk természetes védekező reakciója a különböző gyulladások, fertőzések ellen – olvasható a Semmelweis Egyetem KliniKaland című ismeretterjesztő sorozatának legújabb, a lázról szóló epizódjában.

Kardics Kinga, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika infektológus szakorvosa szerint a láz általános jelenség gyermekkortól idős korig, de fontos a hátterének ismerete, így azt is lényeges tudni, hogy mikor és hogyan kell csillapítani.

"Sokan az ellenségüknek tartják a lázat, mert fázik a lábunk, az ízületeink, úgy érezzük magunkat, mintha veszélyben lennénk; de ez egy hosszú folyamat, ami tulajdonképpen a szervezet immunregulációja függvényében alakul ki, és ennek a csillapítása gyógyszeresen vagy fizikális módszerekkel egyaránt megtörténhet" – ecsetelte Kardics Kinga az InfoRádióban.

A láz oka az esetek döntő többségében tehát valamilyen gyulladás, fertőzés következtében kialakuló állapot, de ha a lázas állapot elhúzódik vagy vissza-visszatér, felmerülhet más ok is, valamilyen alapbetegség, immunológiai háttér, daganatos betegség is szóba jöhet, ezért az elhúzódó láz kivizsgálást igényel lázambulancián vagy más belgyógyászati rendelésen.

A kórokozók számára ugyanakkor a magas testhőmérséklet nem elviselhető, és ilyenkor beindulnak olyan mechanizmusok is, amelyek elpusztítják a szervezetben lévő kórokozókat. Ebből adódik, hogy a láz – mint az infektológus szakorvos fogalmazott – "hasznos jelenség".

Megjegyezte:

kisgyerekek, csecsemők, valamint idősek, krónikus betegek esetében a nagyon magas, 39-40 fokot meghaladó láz elesettebb állapotot okozhat, ilyenkor indokolt lehet a gyógyszeres lázcsillapítás.

A lázgörcsről külön beszélt: az átmeneti eszméletvesztéssel, rángatózással járó állapot elsősorban 6 éves kor alatti gyerekeket érint. A szülők számára ez egy nagyon rémisztő jelenség, de pár percen belül szűnni szokott, ezért főként arra kell vigyázni, hogy félrenyelés ne következzen be.

"Ha ez az állapot elhúzódik, tovább tart öt percnél, a megfelelő görcsoldót be kell adni" – figyelmeztetett Kardics Kinga.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×