INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

koronavírus

oltás

expozíció

védettség

Epidemic coronavirus gene and background image

Három találkozás kell a koronavírussal a széles körű védettséghez

Infostart

Az expozíció oltás révén is megtörténhet: újabb érv amellett, hogy a kétszer oltottak kérjenek harmadik adag vakcinát is.

Immunrendszerünk az után tud minőségi immunválaszt kialakítani a koronavírusra, hogy háromszor találkozott annak tüskefehérjéjével, derül ki egy oltottakat és a betegségből felépülteket két éven át figyelemmel kísérő kutatásból. Az így kialakuló antitestek az omikron neutralizálására is képesek, a három expozíció pedig állhat három oltásból, a fertőzés után felvett két adag vakcinából vagy két adag oltás utáni áttöréses fertőzésből is – írja a MedicalXpress

A kutatás többek közt arra is választ ad, hogyan lehet egy immunválaszt megkerülő variánssal szemben – amilyen az omikron is – erős védelmet kialakítani a szervezetben. Ulrike Protzer, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Helmholtz München Virológiai Intézetének igazgatója, Percy Knolle, a TUM molekuláris immunológia professzora és Oliver T. Keppler professzor kutatásából az derült ki, hogy

ha valaki háromszor volt már kitéve a tüskefehérjével való találkozásnak, annak következtében nemcsak az antitestek mennyisége, hanem a minősége is magas lesz.

Ezek a kiváló minőségű antitestek erőteljesebben kötődnek a vírus tüskefehérjéhez, és az omikron változat ellen is képesek hatékonyan fellépni.

Másképp vizsgálták az antitesteket

A TUM egyetemi kórházának személyzetéből önkéntesek vettek részt a pandémia kezdete óta tartó vizsgálatban: őket rendszeresen tesztelték. Azonosították azokat, akik a világjárvány első hullámában, 2020 tavaszán SARS-CoV-2 vírussal fertőződtek meg, és összehasonlították őket egy második, nem fertőzöttekből álló csoporttal. Ezt követően mindkét csoportnak felajánlották a Pfizer mRNS-oltásával történő immunizálást, és csaknem két éven át megfigyelték őket. A kohorsz 98 gyógyult és 73 olyan személyből állt, akik nem voltak fertőzöttek.

A kutatócsoport több paramétert is meghatározott a vizsgálatban résztvevők vérében: a vírus tüskefehérjéjével szembeni antitestek koncentrációját, ezen antitestek kötőerejét, valamint a SARS-CoV-2 variánsok sejtkultúrában történő semlegesítésére való képességét is kutatták.

A védő immunitás mértékének becslése szempontjából az utóbbi két érték különösen fontos. A vizsgálat kimutatta, hogy az immunrendszernek a vírus semlegesítésére való képessége csak gyenge összefüggésben áll az antitestszámmal, inkább az a döntő, hogy az antitestek milyen hatékonyan kötődnek a vírushoz.

Az omikron ellen több kell

"Az omikron esetében lényegesen több és jobb antitestre van szükség a fertőzés megelőzéséhez" – mondta Keppler.

"Vizsgálatunk új eredménye, hogy az embereknek

három különálló expozícióra van szüksége

a tüskefehérjével ahhoz, hogy magas szintű semlegesítő aktivitást alakítsanak ki minden vírusvariáns ellen, beleértve az omikront is" – tette hozzá Ulrike Protzer.

Ugyanolyan védelem alakul ki

Amint arról beszámoltak, e három expozíció különböző felállásokban elképzelhető, de a végeredmény szinte ugyanaz: a háromszor oltott, korábban fertőzésen át nem esett emberek az omikron ellen közel azonos mennyiségű és minőségű semlegesítő antitestekkel rendelkeztek, mint a beoltott lábadozók vagy azok, akiknek áttöréses fertőzésük volt a delta vagy az omikron ellen.

"A semlegesítő aktivitás minden esetben hasonlóan magas szintet ért el, és ezzel párhuzamosan az antitestek kötőereje is megnőtt" – mondta Keppler.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: artplus/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018