eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Koronavírus - Lassan bezárul a kritikus időablak

A WHO a vírus eredetének felkutatására létrehozott kutatócsoportja szerdán figyelmeztetett arra, hogy az időablak, melyen belül még van esélyünk kideríteni, hogyan indult a pandémia, lassan be fog zárulni. Eltűnnek a megvizsgálható emberek antitestjei és más tényezők is ellehetetleníthetik az eredményes munkát.

A szakemberek egy közösen jegyzett kommentárt publikáltak a Nature-ben, melyben úgy fogalmaztak, kritikus ponthoz értek a koronavírus eredetének felkutatására tett erőfeszítések. Ahelyett, hogy több együttműködés alakult volna ki a közelmúltban, melyek aztán eredményessé tehetik a befektetett sok munkát, teljesen megfeneklettek a vizsgálódások. Az is megjegyezték, hogy Kínából még mindig nem kaptak meg bizonyos nyers adatokat, melyeket az ázsiai fél szabadalmi aggályokra hivatkozva nem nyújt át nekik, írja a MedicalXpress.

Ketyeg az óra

A WHO az év elején küldött kutatócsoportot a kínai Vuhanba, ahol 2019 decemberében az első koronavírusos betegekkel kapcsolatos adatokat feljegyezték. Márciusban publikált jelentésében a kutatócsoport nem tudott konkrét válaszokat adni arra, mi történt. A legvalószínűbbnek azt találták, hogy állatról ugrott át emberre a vírus, a laborból való kikerülés teóriáját pedig nagyon valószínűtlenként írták le.

A szakemberek ugyanakkor ezt a jelentést csak első lépésnek tartották az eredet felkutatásáig tartó úton.

"A lehetőség arra, hogy ezt a fontos vizsgálatot elvégezzük, már nem áll fenn sokáig:

bármilyen késedelem a vizsgálatok egy részét biológiailag lehetetlenné teszi.

Az antitestek szintje egyre csökken, így a további minták gyűjtése és az olyan emberek vizsgálata, akik 2019 decembere előtt lehettek kitéve a vírusnak, egyre nehezebb lesz" - írták.

Kína továbbra is hárít

Kína szerdán úgy nyilatkozott, a nemzetközi szakértőknek más utakat is meg kellene vizsgálniuk a vírus eredetével kapcsolatosan, más országokra is érdemes lenne kiterjeszteniük kutakodásaikat. Fu Cong, a kínai külügyminisztérium vezetője sajnálatát fejezte ki a kutatás megtorpanása miatt, de úgy véli, ez nem országának hibája. Véleménye szerint Kína mindig is támogatta a tudományos alapú vizsgálódást és továbbra is részt vesz abban, ugyanakkor Amerikát azzal vádolta, hogy a laborból kiszökött vírus teóriáját tematizálva igyekezett Kínára tolni a felelősséget. Azt sugallta, az USA-nak meg kellene hívnia a WHO-t egyes intézményeibe, hogy ott is kutakodjanak.

Amerika sem nyújtott megoldást

Marion Koopmans és csapata szerint számos területen kellene még tudományos munkát végezni. Ezek közt van a Kínában és máshol végzett, a korábbiaknál szélesebb körű antitestszűrések sorozata, a vadon élő denevérek, valamint a farmokon tenyésztett állatok vizsgálata, illetve új irányvonalak követése.

Más kutatók szerint a legfontosabb esélyt már elvesztettük a koronavírus megjelenését követő hetekben a vuhani vizes piacon gyűjtött mintákkal - a kínai hatóságok minták százait tették el, de nem tudni, hány állatból és emberből származnak ezek.

A koronavírus eredetének vizsgálata komoly feszültségek okozója az USA és Kína között. Joe Biden amerikai elnök egy 90 napos amerikai vizsgálatot is elrendelt a koronavírus eredetével kapcsolatosan, az eredmények összegzésének megjelenése a következő napokban várható. Ám amerikai médiaértesülések szerint ez a jelentés sem tudott végére járni az igazságnak, még mindig nem egyértelmű az, honnan származik a vírus. A jelentést hétfőn már Biden elnök elé tárták, most a bizalmas információk eltávolítása és a nagyközönség részére történő feldolgozás zajlik a BBC értesülései szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×