eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Felhők a szeles időben a Balaton felett, Balatonfürednél 2011. augusztus 9-én.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Fotón látszik: tényleg "lehúzta" a Balaton a felhőket

"Lehúzta a ..." – szinte minden tájegységünkön ismert ennek a mondásnak egy helyi változata, amely szerint az adott térségben található vízfolyás feloszlatja az esőfelhőket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felfedte a mondás mögötti igazságot.

A tapasztalat mellett a fizika sem igazán erősíti meg ezeket az állításokat, azonban van egy határozott kivétel: a Balaton már valóban elég nagy vízfelület ahhoz, hogy képes legyen jelentősen is befolyásolni környezete időjárását. Ezt sokféleképp teszi, ebből most egyet mutatott be közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, mellékelve egy műholdképet is.

Nyáron a Balaton vize általában napközben jóval hidegebb, mint a levegő, emiatt a vízfelszín fölötti vékony légréteg is áthűl. Ha van egy gyenge áramlás, akkor ez a hideg levegő "lemászik" a tóról, mindez pedig jól ki is rajzolódik, ugyanis a hideg levegő gátat szab a gomolyfelhő-képződésnek. Az ismertetett esetben az északias szél miatt Somogy megye északi részén szinte "Balaton-alakban" nem jelentek meg felhők.

Igaz, nem esőfelhőkről volt szó, de ezeket valóban lehúzta a Balaton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×