eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Harmadik oltásként is hatékony az AstraZeneca vakcinája

Erős immunválaszt vált ki az AstraZeneca koronavírus elleni oltásából beadott harmadik adag, így az alkalmas lehet emlékeztető oltásnak, közölték kutatók. Egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra, hogy szükség is lenne rá.

Az oltást kifejlesztő Oxfordi Egyetem végezte a kutatást, melyből kiderül, hogy T-sejtes immunválasz mellett az antitestek számának növekedését okozza, ha harmadik adagot adnak a vakcinából. A kutatásból az is kiderült, hogy akár 45 hétre is kitolható a második adag vakcina beadása, ami így is magas szintű immunvédelmet alakít ki, írja a Reuters.

Egyelőre nincsen annak tudományosan alátámasztott bizonyítéka, hogy szükséges lenne egy harmadik adag oltás beadására, főként annak ismeretében, hogy számos országban egyelőre második vagy akár első adagból sem sikerült megfelelő mennyiségben beadni a lakosoknak. Nagy-Britanniában, ahol a népesség háromötöde van már beoltva, ugyanakkor őszre már emlékeztető oltások beadását tervezik.

Andrew Pollard, az Oxford Vaccine Group igazgatója elmondta, hogy jelenlegi ismereteik szerint a vakcina tartósan véd a jelenlegi változatok ellen, ami azt jelenti, hogy talán nincs szükség emlékeztető oltásra.

"Olyan helyzetben kell lennünk, hogy ha kiderül, hogy szükség van emlékeztető oltásra, akkor be tudjuk adni azt, de jelenleg nincs bizonyítékunk arra, hogy erre szükség lenne" - mondta újságíróknak. "Az Egyesült Királyság lakossága magas szintű védettséggel rendelkezik, és nincs bizonyíték arra, hogy ez a védettség megszűnne, így

nem elfogadható, hogy az Egyesült Királyságban most harmadik adagot adjunk, miközben más országokban egy adagot sem adtak."

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az Oxfordi Egyetem az AstraZeneca számára licencelt oltása nagyobb hatékonyságú, ha a második adagot négy helyett 12 héttel később adják be. A friss kutatás szakértői ellenőrzés előtt áll, 30 olyan résztvevőt vizsgált, akik késleltetve kapták meg a második adagot, és 90 olyan résztvevőt, akik harmadik adagot kaptak. Mindannyian 55 év alattiak voltak.

A kutatás segít eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a vírusvektoros vakcinák - mint az AstraZeneca és a Janssen által gyártottak, valamint a Szputnyik V - elveszíthetik hatékonyságukat, ha évente kell oltani őket, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a szervezet immunválaszt produkál a vakcina genetikai információit átadó vektorok ellen.

"Voltak olyan aggodalmak, hogy ezt a vakcinát nem lehet emlékeztető oltásként használni, de az adatok semmiképpen nem erre utalnak" - mondta a Reutersnek a tanulmány szerzője, Teresa Lambe, az oxfordi Jenner Intézet munkatársa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×