eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

A legkisebb mennyiségű alkohol is károsítja az agyat

Nincs az az alkoholmennyiség, amely ne hatna az emberi agyra károsan: még a mérsékelt italfogyasztás is szinte minden területére hatást gyakorol.

Egy 25 ezer ember bevonásával készített, egyelőre szakértői elemzés előtt álló brit kutatás szerint minél több alkoholt fogyasztunk, annál rosszabbul működik az agyunk.

"Az alkoholfogyasztásnak nincs károsodási küszöbe – bármekkora mennyiség rosszat tesz. Az alkohol, úgy tűnik, az egész agyra hatással van, nem csak bizonyos területekre, ahogyan azt korábban gondolták" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Anya Topiwala, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai oktatója a The Guardiannek.

A kutatásban részt vevő tudósok több mint 25 ezer ember adatait analizálták: életkorukat, nemüket, iskolázottságukat, saját maguk által elismert alkoholfogyasztásukat, agyuk méretének és egészségességének MR-vizsgálattal igazolt képét, betegségeik történetét, valamint memóriatesztek eredményét vették figyelembe megállapításaik kialakításakor. Mint kiderült,

azok esetében, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak alkoholt, a szürkeállományt nem találták annyira sűrűnek, mint a kevesebbet ivóknál.

Az alkohol a szürkeállományt akár 0,8 százalékos mértékben képes megváltoztatni. Ebben az eredményben az egyéni különbségeket és a genetikát már súlyozták.

A 0,8 százalék alacsony számnak tűnik, de az alkohol az agyra gyakorolt hatása ezzel is jóval jelentősebb bármilyen megfigyelt változtatható rizikófaktornál, így a dohányzásnál vagy a testtömegindexnél egyaránt. Az alkoholfogyasztás és a fehérállomány között is széles körű negatív összefüggést találtak. Ezen túlmenően az egyén alapbetegségei, például a magas vérnyomás és a magas testtömegindex, erősítették az alkohol és az agy egészsége közötti negatív összefüggést – állapították meg a kutatók.

Korábbi eredmények azt sugallták, hogy a sör vagy a tömény szeszesitalok fogyasztásával szemben a mérsékelt borfogyasztásnak előnyei is lehetnek: a mostani kutatás ilyesmire nem talált jelet.

A különböző alkoholtípusok esetében ugyanakkora az agyra gyakorolt hatás.

A szerzők szerint a borivás összefüggése a magasabb iskolai végzettséggel és a társadalmi-gazdasági státusszal magyarázhatja a vélt egészségügyi előnyöket. "Ha megnézzük, hogy kik azok, akik mérsékelten isznak, akkor jobban képzett, tehetősebb embereket látunk, akik sokkal jobban teljesítenének egy memóriateszten már csak a státuszuk miatt is" – mondta Topiwala.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×