eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: AstriaGraph

Közel kétszáz időzített bomba kering a Föld körül

A SpaceX friss missziója is megérezte a veszély szelét. Az alváshoz készülődő asztronautáknak készültségbe kellett helyezniük magukat a Dragon fedélzetén: az űrben ember alkotta tárgyak tízezrei keringenek.

Az űrben keringő, részben már nem működő ember alkotta tárgyak, azaz az űrszemét a mindennapi életben is problémákat okozhat: a GPS-ek működése sem lesz zavartalan, ha egy kontroll nélkül száguldó tárgy műholdnak ütközik. A SpaceX legutóbbi, a Nemzetközi Űrállomásra vezető misszióján is megmutatkozott az, hogy valós veszélyt tartogatnak ezek az űrben maradó tárgyak: ahogyan a The New York Times írja, a már éppen aludni készülő asztronautákat a kaliforniai irányítóközpontból figyelmeztették arra, hogy űrszemét elhaladása várható mellettük, s bár valószínűleg elkerüli őket az, mégis készenlétbe kellett helyezniük magukat, szkafandereiket felvéve. Végül semmi baj nem történt, de ez az egyedi eset is rávilágít a probléma fontosságára.

Az Európai Űrügynökség adatai szerint

9300 tonnányi űrszemét kering a Föld körül,

meglehetősen eltérő méretű darabokra töredezve. A tíz centiméternél nagyobb darabok száma mindössze 34 ezer, de 900 ezer 1-10 centiméter közti darab mellett az 1 centiméternél kisebb szemétből 128 millió darab található meg az űrben. A rakéták és műholdak fellövéséből származó űrszemét funkcionális és már hasznavehetetlen tárgyakat és darabokat jelent, amelyek időről időre össze-összeütköznek egymással, aminek során a nagyobb darabokból egyre több, kisebb darab keletkezik.

Feltérképezték a szemetet

Moriba Jah professzor csapatával AstriaGraph néven hozott létre és tart karban egy olyan űrtérképet, amely az űrszemetet igyekszik katalogizálni és szemmel tartani: több mint 26 ezer objektumot figyelnek meg, melyek közt

a mobiltelefon nagyságútól a Nemzetközi Űrállomás méretének megfelelőig akad mindenféle.

"3500 működő műhold is van köztük, de a többi szemét" - mondja a professzor a BBC videójában, melyből kiderül az is: az általa gondozott térkép segít a kutatóknak abban, hogy a veszélyes méretű darabok mozgását kövessék, illetve kiszámíthassák, mikor várható esetleg ütközés.

A képre kattintva bejön az AstriaGraph oldala, ahol forgatható, nagyítható kép és kereshető adatbázis böngészhető:

AstriaGraph
AstriaGraph

A műholdak védelmében az Európai Űrügynökség is készít egy rendszert az űrszemetek nyilvántartására és a műholdak pályájának szükség szerinti automatikus változtatására:

Időzített bombák százai

Jah professzor térképe szerint a hatalmas mennyiségű űrszemétből legalább 200 darab időzített bomba van. Ezek akár évtizedek óta keringenek az űrben, de előbb-utóbb vagy felrobbannak, vagy másik űrszeméttel ütközve kisebb darabokra törnek.

"A helymeghatározó, fizetési tranzakciókat bonyolító vagy időjáráselőrejelző rendszerek működésére jelent veszélyt, hogy az űrszemét bármikor műholdakba ütközhet"

- mondja Moriba Jah, hozzátéve, hogy több ország is dolgozik azon, hogy az űrszemét veszélyes részét eltávolítsa. Erre azonban senki nem kötelezi őket, és ki tudja, hogy a mostani, embert próbáló időkben mikor fogják más irányba koncentrálni erőforrásaikat?

A jelenleg az űrben keringő legtöbb szemétért Oroszország felel, őket az USA, majd Kína követi, utánuk jelentősen lemaradva következik Franciaország, Japán és India.

Látványos videó a SpaceX márciusi kilövése után darabok szakadtak le a rakétából. Ezekből nem lett űrszemét, mert a légkörben - elég látványosan - elégtek (a felvételt Amerika északnyugati, Csendes-óceáni részén rögzítették):

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×