eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
 Vencsang, 2021. április 29. A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen emberek nézik, amint kilövik a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétát a kínai Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból 2021. április 29-én. A rakéta viszi fel a világűrbe a leendő állandó űrállomás főmodulját, amelynek neve Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia. Ez egy újabb nagy lépés Kína űrkutatási programjában, amelynek keretében az utóbbi hónapokban számos jelentős eredményt értek el.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Jin Liwang

Kiderült, okozhat-e bajt Magyarországon a földbe csapódó kínai űreszköz

Kiszámítható az Egyenlítőtől való keringési távolság, így ismert az a sáv, ahol becsapódhat a Hosszú Menetelés 5B kínai hordozórakéta, vagy egyes darabjai.

Irányíthatatlanná vált a kínai Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta, amely jelenleg 27 000 km/órás sebességgel köröz a Föld körül, de senki nem tudja, hol csapódik majd be.

Az űreszközt április 29-én indították útjára és a Mennyei Harmónia nevű, épülő kínai űrállomás első elemeit szállította a világűrbe.

A Hosszú Menetelés 5B rakéta felépítését és az irányíthatatlanná vált darabot Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora mutatta be az InfoRádióban.

"Van egy központi, folyékony hidrogént és oxigént használó fokozat, amely végig működik a pályára állás során, illetve van még négy oldalsó, gyorsító rakéta, amelyek kerozint és folyékony oxigént égetnek. Ezek a repülés korai szakaszában leválnak, és a tengerbe csapódnak. A problémát a Hosszú Menetelés rakétájának központi fokozata jelenti, amely üresen körülbelül 10-15 tonna tömegű, 33 méter hosszú és 5 méter átmérőjű. Ez az elem alacsony Föld körüli keringő pályára kerül, és mivel

a kínaiak eddig nem tudták ezt a fokozatot használat után a Föld körüli pályáról eltávolítani és elégetni kontrollált körülmények között, ez a fokozat kontrollálatlanul kering a Föld körül."

Magyarországra bizonyosan nem zuhan majd az űrrakétadarab, de hogy hol és mikor ér földet, azt most még nem lehet megmondani – magyarázta Zsombok Gábor.

"Általános ökölszabály, hogy az eszköz kétharmada, háromnegyede el fog égni a légkörben, viszont a nagyobb, szívósabb darabok, például

merevítők, hajtóművek elérik a Föld felszínét,

amelynek a nagyobb része óceán, de bármi megtörténhet."

Az eszköz 42 fokos hajlásszögű pályán kering az Egyenlítőhöz képest, ami azt jelenti, hogy magasabb vagy alacsonyabb szélességre nem jön, Magyarország pedig a 47. szélességi körön van. Tőlünk délre azonban pár napon vagy egy-két héten belül okozhat bajt Zsombok Gábor szerint.

És hogy miért nem tudják megmondani, hogy mikor következik be a becsapódás?

"Elsősorban ez a Föld felső légkörének a sűrűségétől függ, ami viszont a földin kívül a Nap-tevékenységnek is ki van szolgáltatva."

Nem először fordul elő, hogy irányíthatatlanná vált kínai űreszközök zuhannak vissza a Földre.

  • 2018 tavaszán a Mennyei Palota űrállomás darabjai
  • egy évvel ezelőtt, tavaly májusban pedig szintén egy Hosszú Menetelés 5B hordozórakéta darabjai hullottak az égből. Ez utóbbi rakétadarabok New York felett is elszáguldottak, de végül nagy részük az Atlanti-óceán felett égett el, egyes darabok pedig elérték a Nyugat-Afrika partjait, Elefántcsontparton épületekben is kárt tettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×