eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Érdekes mellékhatás: vakcinák keverésére szoríthat rá az AstraZeneca-ügy

Több európai ország fontolgatja, hogy az AstraZeneca oltásának ritka mellékhatása miatt a második adagot valamilyen más vakcinából adja be azoknak, akiknél ezt a védőoltást kellene használni.

Bár az AstraZeneca kutatásai a gyártó bevallása szerint korábban nem mutattak ki semmiféle összefüggést a nagyon ritkán előforduló vérrögösödés és vérlemezkeszám-csökkenés, valamint a védőoltásuk között, az EMA, az európai gyógyszerügynökség szerdán délután ezzel ellentétes álláspontját tette közzé. Bár az okot nem sikerült feltárnia, a nagyon ritka mellékhatások listájára fel kell kerülnie ennek az állapotnak, az EMA ugyanakkor továbbra is javasolja a 18 év fölöttiek számára a vakcinát, mivel az előnyei felülmúlják a vele járó kockázatokat,.

Egyes országok azonban már elébe mentek az EMA döntésének, és csak bizonyos életkor fölött adják a vakcinát, mivel jellemzőbben fiatalabbaknál és nőknél alakult ki eddig az állapot.

Azokban az országokban, ahol megkötéssel adható mostantól a vakcina, a döntéshozóknak el kell gondolkodniuk azon,

mit kapjanak azok, akik az első adagot már felvették az AstraZeneca vakcinájából.

Egyes szakértők szerint mivel az összes, jelenleg elérhető oltás a koronavírus tüskefehérjéjét célozza meg, a különböző gyártók által készített oltások együttműködve is védhetnek, de a hatékonyságról ilyen esetekre nézvést nincsenek bizonyítékok – írja a Reuters. Ráadásul az oltásfajták keverése eltérést jelentene az egyes vakcinák leiratában foglaltaktól, az esetleges következményekért pedig a vakcinák keverését engedélyező államoknak kell vállalniuk a felelősséget. Az EMA eddig nem nyilatkozott arról, hogyan vélekedik az oltásfajták keveréséről.

Ilyen kérdés előtt áll például Norvégia, ahol április 15-ig függesztették fel az oltás használatát: eddig dönthetnek arról, beadják-e a már AstraZenecával oltottaknak a második adagot is ebből a vakcinából, vagy másra váltanak esetükben. Az északi ország nagyon vár annak az oxfordi kísérletnek az eredményére, amely a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájának együttes használatáról szól és februárban kezdődött el, azt azonban jelenleg nem lehet tudni, mikorra érkezhetnek innen eredmények.

Finnországban április közepén lenne esedékes az AstraZeneca-adagok ismétlő oltása: a finnek eredetileg az EMA döntésére vártak a témával kapcsolatosan. Franciaországban már csak 55 év fölöttiek kaphatják ezt a vakcinát: az oltásokról döntő szerv két forrás szerint is latolgatja, hogy a Pfizer vagy a Moderna oltásával ismételnek majd. Az ügy százezreket érint az országban.

Kérdéses az is, hogy Németországban, ahol a 60 év fölöttiek immunizálására használják már csak az AstraZeneca vakcináját, miként oldják fel ezt a feszültséget, illetve Nagy-Britannia előtt is döntés áll: a 30 év alattiak számára szerdától alternatívát kínálnak az AstraZeneca oltása helyett, de azt még nem tudni, második adagként is így döntenek-e. Az ország korábban már döntött arról, hogy egyedi elbírálás alapján szóba kerülhet az oltásfajták keverése, de erre eddig még nem került sor.

Bárhogy is döntenek az egyes államok, kényszerhelyzetbe kerültek, ráadásul nem először az AstraZeneca oltása miatt. Az olcsó, könnyen tárolható, a teljes világnak szánt oltás sztorija jelenleg másként alakul, mint amilyennek megálmodták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×