eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

A nagy gyógyszercégek nincsenek felkészülve a következő járványra

A WHO által azonosított, tizenhat legnagyobb egészségügyi rizikót jelentő betegség közül tízzel jelenleg nem foglalkoznak a gyógyszerfejlesztők.

A Nipah-vírus légzőszervi tüneteket és agyvelőgyulladást is okozó, akár 75 százalékos halálozási aránnyal járó patogén. Habár a kilencvenes évek vége óta ismeri a világ és a közelmúltban már Kínában is megjelent, még mindig nincsen rá sem oltás, sem gyógymód. Az új koronavírushoz hasonlóan zoonózissal képes gyümölcsevő denevérekről emberre terjedni: a bangladesi és indiai helyi járványokat valószínűleg datolyapálmalé fogyasztása okozta. A Nipah lehet a következő koronavírus.

Jayasree K Iyer, a holland Access to Medicine nevű nonprofit vezetője a The Guardian cikkében a következőképp beszél róla: "A Nipah-vírus egy újabb, terjedőben levő, nagy aggodalomra okot adó vírus. Bármelyik pillanatban berobbanhat. A következő pandémia gyógyszerrezisztens infekció is lehet."

A Nipah-vírussal jelenleg egy gyógyszercég sem foglalkozik.

Az Access to Medicine frissen megjelent jelentése szerint a 16 legnagyobb veszélyt jelentő megbetegedés közül tízre senki sem fejleszt jelenleg gyógymódot. A betegségek a következők:

  • arénavírusos vérzéses láz
  • krími-kongói vérzéses láz
  • hasadékvölgyi láz
  • súlyos láz trombocitopéna-szindrómával
  • egyéb bunyavírusos betegségek
  • MERS-CoV2
  • SARS
  • egyéb filovírusos betegségek
  • Nipah-vírus
  • egyéb henipavírusos betegségek

A tizenhatos lista további hat tagja körül a koronavírusokra jelenleg 63-féle gyógyszert, diagnosztikai eszközt vagy vakcinát fejlesztenek, ami főként az új koronavírusnak köszönhető. Marburg marburg vírusra és enterovírusokra egy-egy, zikára és chikungunya-lázra négy-négy, ebolára hat készítményt vagy diagnosztikai módszert készítenek elő.

A szervezet szerint már jó ideje lehetett tudni, hogy a koronavírusok közül kerülhet ki a következő pandémiát okozó patogén, mégis teljesen felkészületlenül ért mindenkit az, amikor a jelenlegi helyzet előállt. Miközben a járvány kirobbanásakor egyetlen készítmény sem állt kutatás vagy fejlesztés alatt, pár hónap alatt számos szert készítettek el akkor, amikor kiderült, mekkora szükség van ezekre.

Az antibiotikum-rezisztencia szintén komoly problémát jelenthet hamarosan.

"Vannak olyan antibiotikumaink, amelyek még mindig működnek, de az idő egyre fogy a helyettesítők kifejlesztésére”

– mondta Iyer. „A tuberkulózis, amelyről korábban úgy gondoltuk, eltüntethető a Föld színéről, egyes közösségekben elterjedt a többféle gyógyszerrel szemben rezisztens törzsek miatt" – mondja Iyer.

A szervezet 80 gyógyszeripari szereplőt elemez 82 különböző betegségre kifejlesztett gyógyszereinek különböző bevételű országokban való elérhetősége, valamint az új fejlesztések szempontjából. Megállapításuk szerint jelenleg főként a HIV/AIDA, a tuberkulózis, a malária, a Covid-19 és a rák hajtja a kutatás-fejlesztés malmát. A gyógyszercégek sorrendje friss jelentésük szerint a következő:

  • GSK
  • Johnson&Jonhson (Janssen)
  • Pfizer
  • Takeda
  • Novartis

A Novartis kapcsán kiemelték: ez az első gyógyszercég, mely program keretében szisztematikusan dolgozik azon, hogy a legszegényebb, fertőző betegségek nyolcvan százaléka által sújtott régiók megfelelő gyógyszerekhez juthassanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×