INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

hepatitisz c

vírus

schaff zsuzsa

orvosi nobel-díj

nobel-díj

Hepatitis C szűrés az Art Éra Alapítvány VII. kerületi bázisán 2015. május 8-án. A 2007-ben alakult alapítvány célja a szenvedélybetegek széles körű elérése, fogadása és ellátása, a kábítószerszer-használat és járulékos ártalmainak csökkentése, valamint az addiktológiai problémákkal küzdő személyek segítése információszolgáltatással, életmód-tanácsadással.

Ebben áll az idei orvosi Nobel-díj újdonsága

Már hepatitis-C-re is tudják ellenőrizni azokat a vérkészleteket, amelyeket beadnak embereknek. Egy magyar kutatóorvos is ott volt a felfedezőmunka évtizedekkel ezelőtti bölcsőjénél.

Mint az Infostart is hírt adott róla, a hepatitis C vírus felfedezéséért két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

A felfedezés mibenlétéről Schaff Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének volt igazgatója beszélt az InfoRádióban, de előtte magáról a vírusról osztott meg kicsit több tudnivalót.

"Van hepatitis A, B, C, D, E, ezek májgyulladást okoznak. A probléma ezeknél a vírusoknál, különösen a C esetében az, hogy nemcsak akut betegséget, sárgaságot okoznak, hanem krónikus, idült májgyulladást, és a C vírus 80 százalékban májzsugort, annak talaján pedig akár májrákot is okozhat. Jelenlegi WHO-adatok szerint a világon globálisan mintegy 71 millió ember fertőzött krónikusan hepatitis C-vel."

Továbbá:

míg például a hepatitis B esetében 10 százalék azon betegek száma, akik akut fertőzés után idült, krónikus betegek lesznek, ez a hepatitis C esetében 80 százalék,

ez jelenti ennek a fertőzésnek a fontosságát.

Hogy miért a fent említett tudósok kapják az elismerést, arról azt mondta: a történet a nyolcvanas évekig nyúlik vissza, amikor Schaff Zsuzsa is az amerikai NIH-ben kutatott.

"A kutatók észlelték, hogy van egy hepatitis, amely se nem A, se nem B, mégis klinikailag a máj gyulladását okozza. Hogy ezt végzi, arra állatkísérletek alapján jöttek rá. Az ágenst a nyolcvanas évek végére sikerült azonosítani, nevet is ekkor kapott. Az erről megjelent Science-cikk felelős szerzője volt Michael Houghton" - ecsetelte. Ő maga Harvey Alterrel dolgozott együtt, aki csatlakozott Houghton kutatásaihoz.

"A vírust intenzíven tanulmányoztuk, és azt, hogy hogyan lehet kimutatni; tehát attól a lépéstől, hogy a vírus megvolt, kimutatható volt, a következő lépés természetesen az volt, hogy megnézték, az idült hepatitises betegeknél milyen százalékban fordul elő, és ez

megnyitotta az utat afelé, hogy a vért és a vérkészítményeket, amelyeket beadtak embereknek, ellenőrizni tudták hepatitis C-re"

- fejtette fel a kutató orvos.

Nyitókép: MTI/ Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Orvosi Nobel-díjasok - Schaff Zsuzsa
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018