INFORÁDIÓ 
2019. június 27. csütörtök
László

ii. ramszesz

fáraó

szobor

egyiptom

restaurálás

régészet

Apró darabokból rakták össze II. Ramszesz óriásszobrát - videó

Apró darabokból rakták össze II. Ramszesz óriásszobrát - videó

Infostart / MTI

II. Ramszesz fáraó restaurált szobrát és egy kétezer éves sírelméket is bemutattak pénteken a felső-egyiptomi Szóhág tartományban.

Egyiptomi régészek mintegy 70 darabból állították össze II. Ramszesz ókori fáraó 12 méter magas szobrát. "A szobor restaurálása hat hónapba telt. Valóságos csoda, hogy a 12 méter magas, 43 tonna súlyú szobrot ilyen rövid idő alatt helyre lehetett állítani" - mondta el pénteken Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője.

Az ahmimi régészeti helyszínen dolgozó restaurátor, Holod Husszein elmondta, hogy a II. Ramszesz szobor darabjai évek óta szerte szét hevertek.

"Nem gondoltam, hogy ezekből az apró darabokból sikerül összeállítani a szobrot" -

idézte fel a szakember, aki egy 14 tagú régészcsoportban dolgozott napi több mint 12 órát a restauráláson.

A legutóbbi régészeti leletek közül egy jó állapotban fennmaradt, a korai Ptolemaioszi korszakból származó, szépen festett síremléket is bemutattak pénteken. Haled Ahmed Elanani Ali Ezz műemlékvédelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy reményei szerint a szobor és a síremlék, amelyet felfedeztek, sok turistát vonz majd a Szóhág régióba, amely Kairótól 390 km-re délre fekszik.

A sírra egy illegális ásatásokat folytató banda leleplezésekor bukkantak rá októberben a szóhági Al-Dajabat régészeti helyszínen, Ahmim mellett. A síremlék Tufu és felesége számára készült. A kamra festett falain a temetési szertartás képei láthatók, továbbá Tufu családfáját is leírják a hieroglifák.

Vaziri "gyönyörű, színes sírként" számolt be a leletről. Mint mondta, a sírt egy központi előtér és egy temetkezési helyiség alkotja, amelyben két kőkoporsó fekszik. Két múmiát, egy 35-50 éves nőét és egy 12-14 éves fiúét találtak az alacsony sírkamrán kívül. A síremlékből 50 mumifikált állat, köztük egerek, macskák és sólymok is előkerültek.

A Ptolemaioszi korszak három évszázadig tartott Egyiptomban Kr. e. 30-ig, a római hódításig.

Nyitókép: Twitter/Egyiptomi Régészeti Minisztérium
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018