eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Hihetetlen: 250 km/órás szél az Adrián

Szakértők szerint nincs ebben semmi rendkívüli, a szélvihar később a Szahara felé kanyarodik majd, és készít elő nagyobb homokviharokat.

A térségünkbe viharos szelet hozó hidegfront az Adrián akár 200 km/óránál is erősebb széllökéseket is okozhat - írja az Időkép.hu.

Ismert, a Balkán-félsziget nyugati részén tipikusan télen jellemző hideg bukószél a bóra. Kialakulása leginkább erős hidegfrontokhoz köthető, amikor is az Adriai-tenger délkeleti részén alacsony a légnyomás, miközben Közép-Európában a hidegfront mögött erőteljes nyomásemelkedés figyelhető meg. Ilyenkor az észak-északkelet felől fújó száraz, hideg szél a Dinári-hegység havas csúcsai fölött átkelve, az Adriai-tenger melegebb vízfelszíne fölé érkezve, a két terület között jelentkező jelentős hőmérséklet-különbség miatt válik viharossá. Sok esetben 100, néha akár 200 km/órát meghaladó lökések is kialakulhatnak a tengerpart közelében.

Nem lesz ez másként most hétvégén sem. Észak-északkelet felől szombat hajnalban éri el az Adriai-tenger térségét a nálunk is jelentős lehűlést és viharos szelet okozó hidegfront. A front mögött jó 15 fokkal hidegebb levegő árasztja el a térséget, ezzel együtt támadásba lendül a bóra is. Egyes modellek előrejelzései szerint akár 200-250 km/órás lökésekkel is süvíthet a szél.

A hideg levegő dél felé törve a hét legvégére a Szahara térségét is eléri majd, akár jelentősebb homokvihart is generálhat a térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×