eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így hat a klímaváltozás a madarakra

Jelentősen befolyásolja az európai és amerikai madarak életét a klímaváltozás: bizonyos fajok nyertesei, míg mások vesztesei lehetnek a megváltozott körülményeknek. Egy 525 fajra kiterjedő kutatás szerint a két kontinensen hasonlóan reagálnak a madarak az éghajlat változásaira.

A Science című szaklapban megjelent tanulmányban a különböző madarak elterjedési adataira és a klímaváltozásra vonatkozó információk alapján becsülték meg, hogy az 1980 és 2010 között befogott 145 európai és 380 észak-amerikai madárfaj közül melyek lesznek életterük növekedése révén a nyertesei és melyek a vesztesei a klímaváltozásnak.

A kutatás szerint a gyurgyalagoknak és a berki poszátáknak elsősorban az Európa déli részén élőforduló állományai növekedtek, míg a főleg északon elterjedt kormosfejű cinege és a fenyőpinty populációi csökkentek. A klímaváltozás azonban egy és ugyanazon fajra is eltérő hatással lehet az előfordulási régiók szerint. Az ökörszemállomány például növekszik az északi régiókban, ahol enyhébbek a telek, a déli területeken azonban az egyre forróbb és szárazabb nyarak miatt csökken a számuk.

Az Alpok térségébe tartozó országokban, mint Ausztria és Svájc, a klímaváltozás elméletileg számos madárfaj számára pozitív hatásokkal jár a kutatás szerint. A felmelegedés miatt például megnövekedhet azoknak a madaraknak az élettere, amelyek a magasabban fekvő területeken egyelőre nem tudnak megbirkózni a hegyek zord időjárásával. A gyakorlatban azonban ez a pozitív hatás nem minden madár esetében valósul meg.

A klímaváltozás vesztesei között vannak azok a fajok, amelyek a hideg, nedves, hóban gazdag vidékekhez alkalmazkodtak. Ezeknek, például az alpesi hófajdnak és a gatyáskuviknak problémáik lehetnek - mondta el Norbert Teufelbauer biológus, a BirdLife madárvédő szervezet osztrák tagozatának munkatársa.

A szakértő utalt arra is, hogy a klímaváltozás nem az egyetlen faktor, amely megváltoztatja a madárpopulációk életfeltételei. Még ha a felmelegedés meg is növeli egy faj életterét, negatív tényezők, mint a földterületek megművelése, ellentétesen hatnak. Ráadásul az élőlények nehezen alkalmazkodnak a gyors változásokhoz, "az evolucionális folyamatoknak egyszerűen időre van szükségük" - fogalmazott a kutató.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×