eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kiderítették, miért vannak nagy fehér cápák a Földközi-tengerben

Már megint kiderült, hogy minden rejtély mögött a nőstények állnak. A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közzétett genetikai tanulmány legalábbis azt állítja: a nagy fehér cápák néhány vemhes példánya rossz felé kalandozott úgy 450 ezer évvel ezelőtt, és a faj így jutott Ausztráliából mostani lakóhelyére, az azúrkék Földközi-tenger vidékére. A tudósok úgy hiszik, a hibás fordulat oka a jégkorszakok közötti szeszélyes klíma lehetett.

Arra is választ adtak a kutatók, hogy miként maradhatott fenn a latin nevén Carcharodon carcharias-ként ismert faj a Földközi-tengerben. A nagy fehér cápa egyik sajátossága ugyanis, hogy a lazacokhoz hasonlóan oda tér vissza szaporodni, ahol megszületett.

Eddig azt gondolták, hogy a mediterrán tengervilág fehér cápái az Atlanti-óceánban élőkkel állnak közeli

rokonságban. Mostanra viszont az Aberdeeni Egyetem Les Noble professzor által vezetett csapata különböző cápacsoportok mitokondriális génállományának vizsgálata után megállapította, hogy a földközi-tengeri példányok igencsak különböznek az atlantiaktól. Sokkal inkább az ausztráliai és új-zélandi cápákra hasonlítanak.

A génekben végbemenő változások a különböző generációkban véletlenszerűek ugyan, mégis szabályos rendszerességgel fordulnak elő. Ezeket az az ausztráliai és a földközi-tengeri cápák közötti sajátosságokat megfigyelve kiderítették, hogy körülbelül 450 ezer évvel ezelőtt válhattak szét, akkor, amikor a jégkorszakok közötti klímaváltozás erősen hatott az élővilágra.

Azt feltételezi az Aberdeeni Egyetem tudóscsoportja, hogy akkoriban az erős, meleg áramlatok észak felé terelték a cápákat, így térítve el a nagyhalakat eredeti céljuktól.

"Jelentős távolságra felúszhattak, mielőtt kifogyott alóluk a meleg víz. Ezután keleti, észak-keleti irányba igyekezhettek, arrafelé pedig nyilvánvalóan a Gibraltári-szoros az első állomás. Nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy belássuk: a rossz felé haladókat bizonyára követte néhány egyéb példány is" - nyilatkozta dr. Les Noble a BBC News-nak.

A kutató szerint nem gyakori, hogy a cápák eltévednének az áramlatokban. Azonban, tette hozzá, néhány vemhes nőstény mégis megtehette ezt a hosszú utat.

"Lehet, hogy csupán néhány, vagy talán csak egyetlen cápaivadék született a Földközi-tenger vízében a téves útirány következményeként. De ez az egy bizonyosan visszatért, hogy ott alapítson családot" - vezette le a tudós az elméletet.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×