eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Czeizel Endre: Nő az abortuszveszély a bécsi és pozsonyi módszerrel

Czeizel Endre genetikus szerint sok abortuszhoz vezethet az a Bécsben és Pozsonyban is alkalmazott módszer, amellyel a magzatnak már hét hetes korában kiderül a neme. A mesterséges terhességmegszakítás műtéttel 12 hetes korig engedélyezett. A szakember úgy véli, van más eljárás.

A terhesség hetedik hetében anyai vérvizsgálattal meg lehet állapítani a magzat nemét. Bár ezt a vizsgálatot Magyarországon nem, Pozsonyban és Bécsben el lehet végezni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Czeizel Endre, aki hangsúlyozta: ez a vizsgálat nem jó arra, hogy kimutassa a magzati rendellenességeket.

A genetikus hozzátette: mivel Magyarországon a magzat 12 hetes koráig lehet abortuszt végrehajtani, attól tart, hogy a szülők a vizsgálat elvégzése után, ha nem az a gyerek neme, amit szerettek volna, megszakítják a terhességet.

A szakemberhez évi 1200 pár jut el egy évben, 10 százalékuk azért megy hozzá, mert kifejezetten fiút vagy lányt szeretnének. Czeizel Endre szerint sok ezerrel nőne a születések száma, ha a szülők biztosan tudnák, milyen nemű gyerekük születik. Erre nemcsak a vérvizsgálat a megoldás, hiszen már léteznek egyéb módszerek is, mint például az ondósejtek megfestése.

Miért kellenek a magzatvédő vitaminok?


A genetikus elmondta azt is, hogy már 1984-ben elkezdték a kutatást a magzatvédő vitaminokkal kapcsolatban. Akkor még azt hitték, hogy a súlyos fejlődési rendellenességeket (például a nyitott gerincet) táplálkozási hiány, a B11 vitamin, vagyis a folát alacsony mennyisége okozza.

A magzatvédő vitamin éppen a hiányzó vitaminmennyiséget pótolja., ám a későbbi kutatások során kiderült, hogy nemcsak táplálkozási hiányról van szó, hanem arról, is hogy a szervezetünkben a fehérjék lebomlásakor méreg, úgynevezett homocisztein keletkezik, amely ha nem bomlik le, akkor az különösen veszélyes lehet az állapotos nőknél.

A méregtelenítést egy gén irányítja, de a magyar emberek 11 százalékában nem, 45 százalékuknál pedig rosszul működik, vagyis a magzati rendellenességeket nem elsősorban táplálkozási hiány, hanem genetikai hajlam okozhatja.

A genetikus hozzáfűzte: rengeteg magzatvédő készítmény van, de csak az az ő általa kifejlesztetett vizsgálták emberen, szám szerint 10 ezer várandóson.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×