eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A sejtjeink is kommunikálhatnak rosszul, és ez végzetes is lehet

Az emberi szervezetben a sejtek egy sejttársadalomban élnek és magas szinten kommunikálnak egymással. A betegségek akkor alakulnak ki, ha ez a kommunikáció megsérül - fejtette ki a Semmelweis Egyetem gyógyszerkutató professzora. Mindez meghatározza a gyógyszerkutatás irányát is.

Kéri György hozzátette: nemcsak a rák, hanem a gyulladásos betegségek, az érelmeszesedés és a fertőzések ellen is a jeltovábbítás helyreállítása, illetve a hamis jelek kiszűrése a leghatékonyabb gyógymód, ezért ez a gyógyszerkutatás legújabb iránya.

A szakember az InfoRádióban elmondta: a betegségek 80-90 százaléka vezethető vissza a sejten belüli vagy sejtek közötti jelátvitel-zavarokra, vagy ha úgy tetszik, a köztük lévő kommunikációs zavarokra.

Hogy hogyan néz ki ez a rákos sejtek esetében? Egy normál sejt csak akkor osztódik, ha ehhez kívülről jelet kap - hiszen a sejtek egy sejttársadalomban élnek, és igen magas szinten kommunikálnak egymással. A sejtosztódásra például akkor lehet szükség, ha sérülés éri a szervezetet. Ilyenkor növekedési faktorok stimulálják a sejteket.

Amikor kialakul egy rákos sejt, akkor az azt imitálja, hogy kívülről üzenetet kap. Azaz egy hamis üzenetet küld, amelytől a sejt osztódni kezd.

A kutatók feladata ezért az, hogy beazonosítsák a rákos sejt által generált hamis jelet, és meggátolják azt. De ugyanez a szisztéma más betegségek esetén is alkalmazható, például érelmeszesedés vagy fertőző betegségek esetében.

A hamis jelek felismerésére már nagyon kifinomult molekuláris technikák vannak - mondta Kéri György az IIR Pharma konferenciáján. Sikerült már beazonosítani az egyik molekulacsaládot, amely hamis jeleket küld, ez a kináz nevű enzim. A tudomány már nyolc olyan gyógyszert is kifejlesztett, amely gátolja a kinázok által küldött hamis jeleket.

Csakhogy a kutatók már azt is tudják, hogy ilyen hamis jelből nagyjából száz van, gyógyszert viszont még csak nyolcra fejlesztettek ki, ráadásul megfelelő molekuláris diagnosztikai eljárásra is szükség van ahhoz, hogy a hamis jel beazonosítható legyen.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×