eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Duplájára növeli a halálozás veszélyét a népszerű kezelés

Az általánosan használt nyugtatók hosszú távon kétszeresére növelik a demenciával kezelt betegek halálozási arányát - derült ki egy hároméves kutatásból, amelynek eredményéről a The Lancet Neurology című szakfolyóirat internetes kiadásában számoltak be brit kutatók.

Elmebetegségek - például skizofrénia - elleni szereket gyakran alkalmaznak Alzheimer-kóros betegeknél, hogy csökkentsék a páciensekre és környezetükre veszélyes nyugtalanságukat vagy agresszivitásukat.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy az Alzheimer-kór neuropszichiátriai tüneteinek pszichózis elleni szerekkel való kezelése rövidtávon - 6-12 héten át - kedvező hatású, de rámutattak arra is, hogy növelik az egyes nem kívánatos mellékhatásokat.

Ennek ellenére az adatokból kiderült, hogy túl hosszú ideig, átlagosan 1-2 évig adják az orvosok e szereket a betegeknek.

Clive Ballard, a londoni King's College Wolfson Gerontológiai Központja munkatársának tanulmánya 2001 és 2004 között 64, 67 és 100 év közötti, Nagy-Britanniában élő Alzheimer-kóros betegek két csoportját hasonlította össze. Az egyik csoportot antipszichotikus szerekkel (tiorizadin, chlorpromazin, haloperidol, trifluorperazin vagy riszperidon) kezelték, a másik csoport pedig placebót kapott.

Tizenkét hónapos időtartamot vizsgálva a túlélés az antipszichotikumokkal kezelt betegek csoportjában 70, míg a placebós csoportban 77 százalékos volt. Két év alatt az első csoportban 46, a másodikban pedig 71 százalékos volt a túlélés. Három év alatt az arányok 30, illetve 51 százalékra változtak.

A vizsgált időszak egészét tekintve a halálozási kockázat a placebót kapók csoportjában 42 százalékkal volt alacsonyabb, mint az antipszichotikus szerekkel kezeltek között.

A tanulmány szerzői szerint a második generációs antipszichotikus szerek alkalmazásának van helye az Alzheimer-kór súlyos neuropszichiátriai tüneteinek, mindenekelőtt az agresszivitásnak a kezelésében. Sürgősnek tartják azonban a nem feltétlenül szükséges és elhúzódó kezelések leállítását.

Több tanulmány kimutatta, hogy a pszichológiai kezelés vagy más gyógyszerek, például az antidepresszánsok alkalmazása alternatív megoldást jelenthet az antipszichotikus szerekkel szemben - mutatnak rá a szerzők.

A brit kormányzat már megkezdte az antipszichotikumok használatának felülvizsgálását a demenciában szenvedőknél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×