eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Top 200: Amerikai és brit egyetemek uralják a nemzetközi oktatást

Változatlanul az amerikai és a nagy-britanniai egyetemek a legjobbak a világon - derült ki a The Times toplistájából: a legjobb tíz oktatási intézményből hat az Egyesült Államokban, négy Nagy-Britanniában működik. A legjobb harmadik országbeli egyetem csak a 16. helyet tudta megszerezni a rangsorban.

A brit napilap listáját már ötödik éve folyamatosan a Harvard Egyetem vezeti, de egyre nagyobb szerepet kapnak a műszaki felsőoktatási intézmények; a Caltech, az MIT, valamint a zürichi és a hongkongi műszaki egyetem is javított korábbi helyezésén.

A legjobb 200-ba 29 brit egyetem került be - eggyel kevesebb, mint tavaly, míg az első száz több mint egyharmada amerikai intézmény. Előretörtek az ázsiai egyetemek - az első ötvenbe 9 is bekerült - ezek közül három Hongkongban működik.

Ann Mroz, a lista összeállítója szerint ugyan a brit egyetemek még mindig nagyon jól szerepelnek, ám az a tény, hogy az amerikai intézmények szinte bebetonozták magukat a legjobbak között, komoly kérdéseket vet fel a brit oktatás jövőbeli finanszírozásával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy a Harvard Egyetem egymaga annyi pénzzel gazdálkodik, mint az összes brit egyetem együtt.

A toplistát 6300 egyetemi oktató és 2300 dolgozó megkérdezésével állították össze - a saját intézményére senki sem szavazhatott.

A világ húsz legjobb intézményének listája:
1. Harvard Egyetem (USA)
2. Yale Egyetem (USA)
3. Cambridge-i Egyetem (Nagy-Britannia)
4. Oxfordi Egyetem (Nagy-Britannia)
5. Kaliforniai Műszaki Egyetem (USA)
6. IMPERIAL College London (Nagy-Britannia)
7. UCL (University College London) (Nagy-Britannia)
8. Chicagói Egyetem (USA)
9. Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT - USA)
10. Columbia Egyetem (USA)
11. Pennsylvania Egyetem (USA)
12. Princeton Egyetem (USA)
13. Duke Egyetem (USA)
13. Johns Hopkins Egyetem (USA)
15. Cornell Egyetem (USA)
16. Ausztrál Nemzeti Egyetem (Ausztrália)
17.. Stanford Egyetem (USA)
18 Michigani Egyetem (USA)
19. Tokiói Egyetem (Japán)
20. McGill Egyetem (Kanada).

A teljes listát megtekintheti a The Times honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×