eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Több mint 100 tonna elefántcsontot vehet Kína Afrikából

Engedélyezte az elefántcsont-bevitelt Kínának a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelmének Konvenciója (CITES). Az indoklás szerint a hatalmas ország - amely a világ legnagyobb illegális elefántcsont-piaca is egyben - megszigorította a vonatkozó szabályozást. Ellenzői szerint azonban a lépés csak elősegíti az illegális tranzakciókat.

Az elefántcsont nemzetközi kereskedelme 1989-től fogva tilos. A tilalom ellenőrzésére 2006-ban hozták létre a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelmének Konvencióját (CITES).

Most a CITES beleegyezett, hogy Kína importálhasson 108 tonna, Botswana, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe területéről összegyűjtött elefántcsontot.

Eddig csak Japánt fogadta el a CITES mint elefántcsont-vásárlót. Az eddig is tudott volt, hogy a négy fent említett afrikai ország Kína mellett áll, hiszen ha a hatalmas ország legális vásárlóvá léphet elő, az magasabb elefántcsont-árakat jelent.

A CITES kijelentette, hogy hatásosak voltak az eddigi legnagyobb elefántcsont-feketepiacnak tartott Kína csempészetellenes lépései. A CITES genovai közgyűlésén arról is dönteni fog, hogy az ország illegális kereskedelem feletti kontrollja is elég hatékony és szigorú-e.

Korábban Kína alig néhány illegális rakományt néhány foglalt le, ma már legalább 100 alkalommal csapnak le egy esztendőben - mondja a Traffic, a kereskedelmet figyelő és a CITES-nak tanácsokat adó szervezet munkatársa, Tom Dilliken. Ellenben például Nigéria 20 év alatt 12 alkalommal cselekedte meg ezt. Hozzáteszi, Kína visszaszorította a kiskereskedelmet is.

Dr. Meng Hszianling, a CITES kínai tagja kifejtette, hogy azért van szüksége Kínának az elefántcsont-bevitelre, mert arrafelé nagy hagyománya van az elefántcsont-díszítésnek. Ugyanakkor elismeri, hogy a kínai kérelem nem hat pozitívan az elefántvédelemre, de úgy véli, az árukészletek fenntartása jó megoldás a problémára.

A természetvédő, vadvédő csoportok azonban állítják: mindez nem a kívánt módon, hanem épp azzal ellenkezőleg fog elsülni. A Vadak Jólétéért Nemzetközi Alap (IFAW) szóvivője úgy véli, csak a teljes tiltás állíthatja meg a házi kereskedelmet. Bármiféle engedély csak alkalmat teremt arra, hogy a zavarosban halásszanak az illegális kereskedők.

Michael Wamiti, az IFAW elefántprogramjának vezetője is azt reméli, hogy a CITES "zárójelbe teszi" mostani döntését.

Mary Rice, a Környezeti Vizsgálódás Ügynökség (Environmental Investigation Agency - EIA) munkatársa is úgy látja, hogy a Kína által hozott intézkedések nem képesek megállítani az illegális kereskedelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×