eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Pixabay

Új módszer Magyarországon: hegmentes nőgyógyászati műtétek

Magyarországon elsőként az Országos Onkológiai Intézet vezette be azt a technikát, amely lehetővé teszi a nőgyógyászati szervek teljesen hegmentes műtétét, hasi metszés nélkül – számolt be az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztályának centrumvezető főorvosa, Novák Zoltán.

A nőgyógyászati műtéteknek létezik egy hegmentes változata, ezek a hüvelyen keresztül végzett műtétek – mondta az InfoRádióban Novák Zoltán. Az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztályának centrumvezető főorvosa közölte, a hegmentes műtétek problémája, hogy nagyon sok a korlátozó tényező, sok esetben ezek nem elvégezhetők, és nem oktathatók jól. Van azonban egy nagyon modern, új módszer, ami a hagyományos laparoszkópos műtétek és a hüvelyi módszerek előnyeit ötvözi.

"Laparoszkópiánál egy kamera segít, így nagyítással, igen jó minőségben, közelről látható a műtéti területet, és így nagyon precíz műtéti technikával lehet dolgozni" – mondta a főorvos. Arról is beszélt, hogy ugyanezt meg lehet oldani hüvelyen keresztül is egy speciális eszközparkkal és egy kis speciális képzéssel.

Novák Zoltán ismertette, hogy az eljárás a méh, a petefészek és a petevezeték betegségeinek gyógyítására alkalmas. "Nagy előnye ennek a módszernek, hogy nincs szükség vágásra a hasfalon, kis metszéseket sem kell ejteni, hiszen a természetes testnyíláson keresztül történik az operáció" – emelte ki Novák Zoltán.

Mint mondta: az ilyen műtétek után sokkal gyorsabban talpra állnak a páciensek, kevesebb a fájdalom, gyorsabb a fölépülés, 24 órán belül egy nagy műtét után is a pácienst haza lehet engedni, nagyon gyorsan visszanyeri a korábbi állapotát.

"A világon ez az egyik legújabb módszer, csak kevés országban csinálják, nekünk is még limitált a tapasztalatunk, de nagyon segít a nehéz méheltávolításokban, de a kisebb műtéteknél pedig nagyon gyors fölépülést tesz lehetővé. Ezek mind az orvosi szempontok voltak, de van egy páciensszempont: nem lesz műtéti heg egyáltalán a műtétet követően" – mondta a szakember, és hozzátette, eddig tíz ilyen műtéte volt, de Belgiumban, ahol a képzését kapta, már ezer felett jár a beavatkozások száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×