eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Virág Judit Galéria

Rejtélyes történetű képeket állít nyilvánosság elé a Virág Judit Galéria

Munkácsy Mihály nagyméretű, Randevú az ablaknál című olajfestménye, Czigány Dezső 1920 körül készült Csendélete, valamint Kondor Béla Apáca és a pap című képe is látható a Virág Judit Galéria aukciós kiállításán. A tárlatot október 14-ig lehet megtekinteni. Az InfoRádió Virág Judit galériatulajdonost kérdezte.

Virág Judit szerint sikerült ismételten egy nagyon jó anyagot árverésre kínálni, szerinte a "sztár" Czigány Dezső 1920-as csendélete lehet, de kiemelte Kondor Béla Apáca és a pap című képeát, valamint Munkácsy Mihály impozáns méretű szalonzsánerét, a Randevú az ablaknált.

"Van továbbá egy nagyon szép, lírai, óriási méretű Mednyánszky-tájképünk és Vaszarytól két nagyon jó korszakából egy-egy festmény; az egyik a feleségét ábrázolja a tatai kertjükben, ez egy nagyméretű, 1909-es kép, és van egy a '20-as évekből, amikor Vaszary már minden nyarát Itáliában töltötte, egy hotel halljában játszódó jelenetet ábrázol a festménye" – mondta az InfoRádióban a galéria tulajdonosa, aki szerint nagyon gazdag a most kalapács alá kerülő képkínálat.

Munkácsy Mihály Randevú az ablaknál című festménye Franciaországban született, ez alapján felmerül a lehetősége annak, hogy erre a képre külföldieknek is fáj a foguk.

"Munkácsy Mihály ezt a képét valóban Franciaországban festette. Párizsban élt, francia felesége volt, egy bárónő, özvegyasszony, amikor összeházasodtak, és az ő birtokukon töltött nagyon sok időt Munkácsy, tehát elképzelhető, hogy ott készült a kép, de az is lehet, hogy a párizsi lakásukban. Munkácsy nagyon népszerű volt a maga idejében, volt egy műkereskedője, aki azonnal minden képét el tudta adni. Ez a kép is Franciaországból került Magyarországra, de nem most, hanem évtizedekkel ezelőtt. Nagyon sok helyen volt kiállítva, és a Munkácsy-szalonzsánereknek ez az egyik legszebb, legaprólékosabban kidolgozott képe" – ecsetelte Virág Judit.

A kép restaurálására nem volt szükség, a galériába makulátlan állapotban került, ellenőriztették restaurátorokkal; még a keret is tökéletes állapotban van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×