eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Klímaváltozás: "A legveszélyesebb, amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit"

A globális felmelegedés elleni harc élharcosaként szeretné látni az Egyesült Államokat 1700 vezető tudós, köztük hét Nobel-díjas. A kutatók felhívást tettek közzé, amelyben az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali csökkentését követelik.

Az amerikai Szenátus a jövő héten tárgyalja azt a javaslatot, amelynek alapján limitálni lehetne a gazdasági élet minden szereplőjének széndioxid-kibocsátását. A cél, hogy elkerülhetővé váljon a "katasztrofális klímaváltozás".

Ennek kapcsán fogalmazott nyílt levelet az 1700 tagot tömörítő Aggódó Tudósok Szövetsége (Union of Concerned Scientists), amelyben figyelmeztet: "Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása nem csökken, országunknak és a világnak a tengerszint további emelkedésével, hőhullámokkal, aszályokkal, erdőtüzekkel, a jégtakaró olvadásával, áradásokkal, egészségügyi veszélyekkel, valamint az állat- és növényfajok növekvő ütemű kipusztulásával kell szembenéznie."

A szakértők hangsúlyozzák: "Nincs vesztegetni való időnk. A legveszélyesebb dolog, amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit."

Ma már az amerikai kormány sem tagadja, hogy a klímaváltozás jelentős probléma. Civil szervezetek tavaly nyertek pert az ügyben, aminek következtében a Fehér Ház köteles minden negyedik évben jelentést készíteni a globális felmelegedés következményeiről.

Lépni kell

A tudósok most azt követelik a kormánytól, hogy cselekedjen azonnal: tegyen lépéseket annak érdekében, hogy 2050-re 80 százalékkal legyen kevesebb a károsanyag-kibocsátás, mint 2000-ben volt. A hétfőn a Szenátus elé kerülő javaslat célja ennél visszafogottabb: a Joe Lieberman és John Warner nevéhez fűződő tervezet 2050-re 63 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét a 2005-ös szinthez képest.

Egy másik, klímakutatókból álló csoport ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális felmelegedés kapcsán szervezett nemzetközi egyeztetéseken hamisan optimista hangulat uralkodik, holott a politikusok feladata éppen az lenne, hogy erőteljesen lépjenek fel a szén-dioxid-kvóták megkurtítása és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.

A szakértők hozzátették: a világ tíz évet pocsékolt el, hiszen a politikusok csak vitáztak a klímaváltozásról, amikor már tenni kellett volna ellene. E csoport szerint a korábban javasoltaknál is nagyobb mértékben - 2050-re 50 százalékkal az 1990-es szint alá - kellene csökkenteni a káros gázok kibocsátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×