eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Bolyai-díj - A magyar tudomány a nemzetközi élvonalban tud lenni

A tudományos életünk nehéz átalakulás közepette zajlik, de fontos látni és láttatni, hogy eközben jelentős eredmények születnek, a magyar tudomány a nemzetközi élvonalban is tud lenni - hangsúlyozta a Bolyai-díj átvétele után Lovász László matematikus, akadémikus, aki szerint az elismerés az egész magyar tudománynak szól.

"Tévedés, hogy Magyarországon kizárólagosan követő, provinciális tudományt lehet művelni. Ez már száz éve nem igaz - mondta Lovász László, hozzátéve, hogy nemzetközileg is kiemelkedő tehetségekkel büszkélkedhet az ország.

A matematikus kiemelte a tudósok felelősségét az utánpótlás nevelésében, hiszen a mai világban sok kedvező lehetőség kínálkozik a gazdaság, valamint külföldi munkavállalás területén. Ugyanakkor az oktatásban és kutatásban a feltételei nem túlzottan csábítóak.

"Az a feladatunk, hogy a hazai kutatási feltételek olyanok legyenek, hogy a fiatalok legtehetségesebbjei itthon maradjanak. Hosszútávon így lesznek a legboldogabbak, s országunk érdekeit is így tudják a legjobban szolgálni" - mutatott rá Lovász László.

A tudós beszélt a matematika növekvő szerepéről is, amely "nem egy lezárt" tudomány. "A matematika soha nem volt még élőbb, elevenebb, s a mindennapi életünket befolyásoló tudomány, mint ma. Ahogy a világ körülöttünk egyre komplexebbé válik, az egzakt gondolkodás egyre több területen lesz megkerülhetetlen" - hangsúlyozta az akadémikus.

Ismertetése szerint az információs technológia és a matematikai módszerek elválaszthatatlanok, de növekszik szerepe a modern gazdaság és pénzügy területén, s egyre nélkülözhetetlenebb a különböző tudományok területén is.

Lovász László 1948-ban született Budapesten. 1971-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) matematika szakán.

1975-ig az ELTE tudományos főmunkatársa. 1975 és 1982 között a Szegedi Tudományegyetem docense, később egyetemi tanára. 1983-től az ELTE Számítógéptudományi Tanszéke vezetőjévé nevezték ki.

1993-ban a Yale Egyetemen folytatta kutatásait, 1999-től pedig a Microsoft Kutatóintézetében dolgozott.

2006-ban nevezték ki az ELTE Matematikai Intézetének igazgatójává.

Lovász László 1979-ben 31 éves korában lett a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Tagja egyebek közt az Európai Tudományos Akadémiának, levelező tagja a Svéd Királyi Akadémiának, s tiszteleti tagja az Orosz Tudományos Akadémiának.

Számos egyéb elismerés mellett Lovász László munkásságát a matematikai Nobel-díjként számon tartott Wolf-díjjal ismerték el (1999).

2006-ban választották a Nemzetközi Matematikai Unió elnökévé.

A civil kezdeményezésű Bolyai-díjat 1998-ban alapították. Eddig három akadémikus vehette át a rangos elismerést - Freund Tamás agykutató (2000), Roska Tamás elektronikai mérnök-kutató (2002), és Bor Zsolt lézerfizikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×