eur:
396.02
usd:
370.02
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Budapest, 2019. április 3. Juhász Árpád geológus, a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakjának munkásságát idézik fel.  MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Amerikába jöttem – Juhász Árpád magyar származású, világhírű tudósokat mutat be

Juhász Árpád geológus harminc évvel ezelőtt számos Amerikában élő és dolgozó, magyar származású kutatóval készített interjút, amiket most könyv formájában ad ki az Akadémiai Kiadó.

Juhász Árpád geológus televíziós és rádiós szerkesztőként, műsorvezetőként az 1970-es évektől kezdve több száz hazai tudóssal, kutatóval, egyetemi oktatóval készített interjúkat. 1986-tól az interjúalanyok köre Amerikában élő magyar származású neves szakemberekkel bővült. A geológus újonnan megjelent, Amerikába jöttem című kötetébe tizennyolc beszélgetést gyűjtött össze.

"1991 és 1995 között több alkalommal voltam kint egy szál kamerával, végigjártam a nagy egyetemeket, és fölkerestem azokat a magyar származású tudósokat, kutatókat, egyetemi tanárokat, feltalálókat, mérnököket, akiket a Magyar Tudományos Akadémia javasolt, és akinek kapcsolata volt az MTA-val, valamint Pungor Ernővel, aki akkoriban tárca nélküli miniszter volt, és a Magyarok Világszövetségén keresztül egy nagy hálózatot alakított ki a külföldön élő magyar tudósokkal" – mondta Juhász Árpád az InfoRádóban.

A geológus visszaemlékezett, hogy ezeket az interjúkat annak idején a Magyar Televízió is sugározta, ám hozzátette, azóta sok idő eltelt. Mint mondta, annak idején arról beszélgetett ezekkel az értékes emberekkel, hogy mikor és milyen módon kerültek ki Amerikába, milyen nehézségekkel küzdöttek kezdetben, hogyan váltak először a saját egyetemükön, majd pedig világszinten is ismertté és híressé.

A szerző elmondta, mikor végighallgatta a régi interjúkat, megfogalmazódott benne, hogy kissé áthangolva, megszerkesztve, friss adatokkal kiegészítve vagy szembesítve érdemes lenne őket könyv formájában megjelentetni. Az ötletet Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is támogatta, így került a kötet kézirata az Akadémiai Kiadóhoz.

Juhász Árpád úgy véli,

interjúalanyai olyan kiváló emberek voltak, akiknek minden szava érték.

Ugyanakkor az is nagyon érdekes, hogy milyen jövőképet vázoltak fel harminc évvel ezelőtt. Azt is megjegyezte, hogy ezek többnyire nem jöttek be, ami azt is mutatja, hogy a jövőkutatásban milyen sok a bizonytalanság, mennyi olyan tényező van, ami eltérítette a korábbi gondolati trendeket.

Példaként hozta fel, hogy az interjúk készülésének idején az intelligens közlekedés még éppen csak felmerült, a műholdas kapcsolati hálózat alakulóban volt, és Magyarországon például még mobiltelefon sem volt. Vagyis csomó olyasmi, ami akkoriban az Egyesült Államokban még "embrionális állapotban" volt, ma már a mindennapjaink részévé vált, és a tudósok sem tudták biztosan "megjósolni", hogy milyen irányba halad majd a világ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×