eur:
396.13
usd:
370.4
bux:
70378.92
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Orosz siklóbomba. Forrás: aftershock.ru
Nyitókép: Forrás: aftershock.ru

Döbbenetes videó arról, ahogy az oroszok a földön lőnek szét két ukrán harci helikoptert

A közösségi médiában jelent meg az felvétel, amelyet feltehetően egy orosz drón készített két ukrán harci helikopter elpusztításáról.

A két Mi-24-es harci helikopter a frontvonal közelében, egy úgynevezett előretolt feltöltőponton várakozott. Valószínűleg éppen üzemanyagot, lőszert, valamint rakétákat vehettek fel, amikor lecsaptak rájuk az oroszok. Egy ugyancsak a közelben várakozó Mi-8 szállító helikopter azonban valószínűleg megúszhatta a támadást.

A légicsapáshoz a legújabb D-30SzN UMPB precíziós fegyvert használták az oroszok. Ez csak nemrég jelent meg az ukrajnai háborúban.

Egy olyan siklóbombáról van szó, amelyet egyaránt be lehet vetni csapásmérő repülőgépekről és földi, rakéta-sorozatvetőkből. Erre viszont csak az orosz hadsereg legnagyobb kaliberű, BM–30 Szmercs (Forgószél) sorozatvetője alkalmas. Amennyiben a földről lövik ki, még egy indító hajtóművet is csatlakoztatnak hozzá.

A kilövést - vagy légi indítás esetén leoldást - követően kinyílnak a bomba szárnyai és egy kis méretű rakétahajtómű segítségével tovább gyorsul, majd a pályája nagyobbik részén már csak siklórepülésben közelíti meg a célt. A pontos találatot műholdas vezérlésű irányító rendszer teszi lehetővé, ami az előre betáplált földrajzi koordinátákra vezeti a bombát.

Az Ukrajnában újabban bevetett orosz precíziós fegyver a D-30SM UMPB siklóbomba. Forrás: sputnik
Az Ukrajnában újabban bevetett orosz precíziós fegyver, a D-30SzN UMPB siklóbomba. Forrás: sputnik

Az oroszok szerint a D-30SzN UMPB erősebb fegyver, mint a hozzá nagyon hasonló kialakítású amerikai, GBU-39 SDM, mivel az nagyjából száz kilónyi robbanótöltetet képes célba juttatni, míg az orosz bomba harci része 113 kilogramm súlyú.

Az újfajta orosz siklóbomba - attól függően, hogy a földről vagy a levegőből indítják - 50-90 kilométerre lévő célpontokat támadhat.

Több évtizedes lemaradást követően Oroszországban is megindult a precíziós fegyverek fejlesztése. Első lépésben a hagyományos ejtőlőszerekhez terveztek olyan, utólag felszerelhető szárny- és irányító készletet, amelynek segítségével pontosan a célba lehetett vezérelni a bombákat. Az D-30SzN UMPB viszont már egyértelműen minőségi ugrást jelent az orosz csapásmérő képesség terén. Ilyen fegyverekkel ugyanis a korábbiaknál messzebbről és főleg sokkal pontosabban tudnak csapást mérni az ellenségre.

Címlapról ajánljuk

Netanjahu vádja: Washington visszatartja az Izraelnek szánt fegyvereket

Az Egyesült Államok felülvizsgálja az Izraelnek szánt, nagy pusztítást okozó bombák szállítását. Washington attól tart, hogy ezeket sűrűn lakott területek ellen vethetik be. Előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a szövetséges visszatartja a hadi anyagot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×