eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Már ma is túl késő lehet a katasztrófa megelőzésére

Majdnem elhalasztották az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos jelentésének nyilvánosságra hozatalát, mert több állam nem akarja csökkenteni a fosszilis energiahordozók felhasználásának arányát. A tanácskozáson résztvevő Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium stratégiai főosztályvezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: sok tudós szerint az emberiség máris elkésett az éghajlatváltozás elleni cselekvéssel.

A szakember az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a tárgyalások tétje az volt, hogy milyen módon fogalmazzák meg a Föld éghajlatának változását, milyen jelzőket használjanak.

A tudósok egyértelművé tették, hogy mi várható, letették a becsléseiket az asztalra. A kormánydelegációk közötti vita lényege az volt, hogy ijesztő jellegűek legyenek-e ezek a megfogalmazások vagy finomabbak legyenek az utalások - tette hozzá Faragó Tibor.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) stratégiai főosztályvezetője kifejtette: az említett delegációk (egyebek mellett az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia tárgyalói - a szerk.) kivetettek jelzőket, puhították az üzenetek súlyát, aminek végső soron az a jelentősége, hogy mennyire gyorsan és határozottan kell cselekedni.

Faragó Tibor emlékeztetett arra, hogy vita van a szakértők között az átállás, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése ütemét illetően.

Egyesek szerint már most késő, mert gyorsan növekszik az éghajlatváltozás esélye, mások a költségekre és technikai nehézségekre való tekintettel tíz-húsz éves átállást javasolnak. És vannak olyanok is, akik továbbra is kétségbe vonják, hogy az emberiség okozza a problémát - fűzte hozzá a szakértő.Felezni kellene

Faragó Tibor kiemelte, hogy a jelentés részeinek nyilvánosságra hozatalával párhuzamosan az idei év végén ismét összeülnek a kormányok képviselői, és megtárgyalják, mi legyen a kiotói jegyzőkönyv jövője.

A dokumentum szerint 2012-ig kellene teljesíteniük az aláíró fejlett állomoknak a vállalásukat, azaz öt százalékkal csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelentés harmadik részét májusban ismertetik majd, amely az éghajlatváltozás megakadályozásának technikai válaszlehetőségeit taglalja.

A KvVM stratégiai főosztályvezetője szerint meg kellene állapodni arról, hogy 2020-ra csökkenjen a világ összkibocsátása, vagyis nem csak a fejlett államoké.

A jelentés első részéből az is világos, hogy 2050-ra a világ összkibocsátását mintegy felével kellene csökkenteni, ha el akarjuk érni, hogy az üvegházhatású gázok mennyisége ne nőjön tovább a légkörben - hangsúlyozta a szakember.

Faragó Tibor emlékeztetett arra, hogy hamarosan 40 százalékkal lesz nagyobb a légkör szén-dioxid tartalma, mint volt 150 évvel ezelőtt, ezért mindenképpen meg kell húzni egy világos határt, hogy meddig mehet ez így, illetve mikor kell visszafordítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×