eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Döbbenet: rappelnek a belvárosi madarak

Jobban szeretik a macho rappet a dallamos country-zenénél a belvárosi madarak, derült ki a hollandiai Leiden Egyetem kutatásából. A Current Biology nevű lapban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy az európai nagyvárosi galambok és cinegék, sokkal gyorsabban, szaggatottabban és élesebb hangon trilláznak, mint vidéki társaik.

Rap a country ellen - így foglalhatók össze holland kutatók madártani megállapításai. Érdesebb és szerfelett újszerű hangzásuk a kutatók szerint azért alakult ki, hogy a városi hangzavarban is fel tudják kelteni a nőstények figyelmét.

Az énekesmadaraknál ugyanis csak a hímek dalolnak, a városi egyedek ma már sokkal rövidebb és élesebb hangokat adnak ki, a természetes környezetükben élő társaiknál. A tíz európai országra kiterjedő kutatás szerint például, minden nagyvárosban átalakult a széncinegék éneke.

A dallamformában is innovatívabbak az urbánus dalnokok. Míg a tradicionális vonalat követve az erdei madarak csak két-három hangjegyet kombinálnak össze, addig a városi dzsungelben élő társaik akár tucatnyit is használnak.

A rekordot jelenleg egy rotterdami cinege tartja, aki 16 hangjegyből álló dalát a brake-zene ritmusában adta elő. A tudósok szerint már akkora a különbség a vidéki és a városi egyedek között, hogy lassan két különböző fajról is beszélhetünk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×